NUTRITIE SANATATE

Cea mai bună proteină pentru inimă: Reglează colesterolul

ticataca.ro

Cea mai bună proteină pentru inimă: Reglează colesterolul. Când vine vorba de gestionarea colesterolului, alimentele pe care le consumăm pot juca un rol important în sănătatea generală a inimii noastre. Dar există o proteină care iese în evidență ca o adevărată putere de scădere a colesterolului, și aceasta este umila nucă.

Cea mai bună proteină pentru inimă: Nucile

Nucile sunt atât de benefice încât cercetările au descoperit că mâncatul câtorva nuci timp de doi ani scade colesterolul total și colesterolul LDL cu aproximativ 4%.

Dar de ce este atât de important să menținem niveluri sănătoase de colesterol în primul rând? „Nivelurile ridicate de colesterol LDL (colesterolul rău) pot duce la acumularea de plăci în artere, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral”, spune Wendy Bazilian, Ph.D., MA, RDN, dietetician înregistrat și gazda podcastului «1000 Minutes of Awake».

CITEȘTE ȘI: Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic recomandă un super-aliment: Săţios, bogat în proteine, fără grăsimi rele

În schimb, „HDL, așa-numitul colesterol «bun», ajută la eliminarea excesului de colesterol din fluxul sanguin. Îl asemănăm cu camioanele de gunoi care se plimbă și îl aduc înapoi pentru a fi eliminat, descompus și eliminat din organism.

Pentru a înțelege mai bine de ce nucile sunt atât de remarcabile în combaterea colesterolului ridicat, nutriționistul Samantha DeVito, MS, RD, CDN, explică, pentru perspectiva ei de expert, de ce acest aliment bogat în nutrienți este cea mai bună proteină pentru scăderea colesterolului. Citiți mai departe pentru a afla ce face ca nucile să fie deosebit de bune pentru sănătatea inimii și cum includerea lor în dieta dumneavoastră poate reduce nivelul colesterolului.

Cum pot nucile să îmbunătățească colesterolul

De zeci de ani, studiile au arătat că nucile, inclusiv nucile, pot crește nivelul colesterolului sănătos. Totul a început în 1993, spune Bazilian, când un studiu de referință de la Universitatea Loma Linda a pus nucile, și nucile în special, pe hartă, subliniind valoarea lor nutritivă. „De atunci, literalmente sute de studii au extins și confirmat o mare varietate de beneficii ale nucilor pentru sănătate”, spune ea.

Deci, ce face ca nucile să fie un adaos atât de remarcabil la o dietă de scădere a colesterolului? După cum se pare, nu este vorba doar de unul sau doi nutrienți, spune Bazilian. Este vorba de întregul lor pachet nutrițional.

Iată câteva moduri unice în care aceste nuci bogate în nutrienți pot îmbunătăți colesterolul.

Proteine vegetale sănătoase pentru inimă

Aproximativ 14 nuci furnizează 4 grame de proteine. S-ar putea să nu pară mult, dar cercetările au descoperit că consumul mai multor proteine vegetale (cum ar fi nucile) poate reduce semnificativ riscul de apariție a bolilor de inimă.

Un motiv ar putea fi faptul că proteinele vegetale tind să fie mai sărace în grăsimi saturate care ridică colesterolul. Deși aceste nuci conțin o mulțime de grăsimi totale, doar 2 grame din acestea sunt grăsimi saturate, ceea ce le face o alegere excelentă dacă vă supravegheați colesterolul.

O sursă surprinzătoare de fibre

Când vă gândiți la fibre, este posibil ca nucile să nu fie primul aliment care vă vine în minte. Cu toate acestea, cu 2 grame de fibre per 14 jumătăți de nucă), nucile sunt o modalitate delicioasă de a adăuga mai multe cereale integrale la dieta ta. Și ele pot ajuta la gestionarea și scăderea colesterolului, spune brazilianul.

Studiile au asociat consumul de nuci cu reduceri semnificative ale colesterolului total și LDL. Iar fibrele lor pot fi unul dintre motive. Cum anume fac fibrele acest lucru? „Fibrele din nuci ajută la scăderea nivelului de colesterol prin legarea de colesterol în sistemul digestiv și ajutând la eliminarea acestuia din organism”, spune DeVito. „Acest lucru, la rândul său, reduce cantitatea de colesterol care este absorbită în fluxul sanguin.”

Încărcate cu grăsimi nesaturate sănătoase

Pe de altă parte, nucile sunt pline nu cu unul, ci cu două tipuri de grăsimi polinesaturate sănătoase pentru inimă. Prima este acidul alfa-linoleic. Această grăsime polinesaturată joacă un rol esențial în metabolismul lipidelor, ajutând la eliminarea colesterolului LDL din organism.

Aceasta face acest lucru prin activarea receptorilor LDL de pe celulele noastre, încurajându-le să înghită și să elimine particulele LDL din fluxul sanguin. Dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, nucile sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic (ALA) sănătos pentru inimă. S-a demonstrat că această grăsime omega-3 de origine vegetală reglează favorabil colesterolul LDL și trigliceridele la adulți și copii.

Plin de antioxidanți

Aceste nuci delicioase sunt bogate în polifenoli, compuși vegetali buni pentru tine, legați de o mai bună sănătate a inimii. Polifenolii sunt antioxidanți care acționează pentru a neutraliza radicalii liberi dăunători, reducând stresul oxidativ care poate deteriora celulele și țesuturile. Prin combaterea inflamației, un factor-cheie al multor boli cronice, inclusiv al bolilor cardiovasculare, polifenolii contribuie la îmbunătățirea funcției generale a inimii.

Polifenolii alimentari și rolul lor în bolile umane cauzate de stresul oxidativ

Un studiu a constatat că polifenolii care protejează inima pot ajuta, de asemenea, la promovarea unor niveluri mai ridicate de colesterol HDL benefic la persoanele cu sindrom metabolic.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Fructul care topește grăsimile și ajută digestia

Sănătatea intestinală

S-a demonstrat că nucile au un impact pozitiv asupra sănătății intestinale prin promovarea creșterii și activității bacteriilor intestinale benefice. Aceștia sunt microbii care joacă un rol esențial în menținerea sănătății generale, ajutând digestia, susținând sistemul imunitar și contribuind chiar la procesele metabolice ale organismului.

Cercetările arată că compușii bioactivi din nuci, cum ar fi fibrele și polifenolii, oferă un mediu favorabil care ajută bacteriile intestinale bune să se dezvolte. Acestea nu sunt doar vești încurajatoare pentru sănătatea dumneavoastră digestivă.

Este, de asemenea, bună pentru inima dumneavoastră, deoarece un număr mai mare de anumite bacterii intestinale benefice a fost legat de niveluri mai scăzute de colesterol, conform National Institutes of Health din Statele Unite.

Comentarii: