Ce efect are berea asupra intestinelor. Berea, una dintre cele mai vechi băuturi din lume, este apreciată nu numai pentru gustul și varietatea sa, dar poate fi benefică și pentru sănătatea intestinală. În timp ce consumul excesiv de alcool poate avea efecte negative, cu moderație, unele tipuri de bere pot ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive datorită prezenței drojdiei naturale și a probioticelor, informează The Health Site.
Cum este berea bună pentru organism?
Drojdia este un microorganism important în procesul de fermentare a berii. Ciuperca Saccharomyces cerevisiae, de exemplu, este o drojdie utilizată pe scară largă care nu numai că transformă zahărul în alcool și dioxid de carbon, dar poate avea și efecte benefice asupra sănătății intestinale. În timpul fermentării, drojdia produce compuși precum acizii organici și vitaminele B. Acești compuși pot ajuta la menținerea unui echilibru sănătos în microbiomul intestinal.
Unele studii au arătat că drojdia prezentă în bere poate stimula sistemul imunitar și poate ajuta la combaterea agenților patogeni dăunători din intestin. În plus față de drojdie, unele beri conțin probiotice naturale care pot fi benefice pentru sănătatea intestinală, adaugă portalul de sănătate.
CITEȘTE ȘI: Ce efect are berea asupra creierului
Probioticele sunt microorganisme vii care oferă beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate în cantități adecvate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos de bacterii bune și rele în intestin. Acest lucru este esențial pentru o digestie bună și pentru prevenirea tulburărilor gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS).
Consumul de bere bogată în probiotice poate promova o digestie mai bună, ajutând la descompunerea mai ușoară a alimentelor și îmbunătățind absorbția nutrienților. Unele studii arată că probioticele pot ajuta la reducerea inflamației intestinale, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu boli inflamatorii intestinale.
Publicația adaugă că potențialele beneficii ale berii pentru sănătatea intestinală sunt observate mai ales în cantități moderate.
Beneficiile și efectele nocive ale berii
Berea este o băutură alcoolică populară care poate avea efecte pozitive și negative asupra sănătății, în funcție de cantitatea și frecvența consumului.
Beneficiile berii sunt după cum urmează:
Sursă de antioxidanți
Berea conține antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi, reducând potențial riscul de a dezvolta anumite boli.
Conținut de vitamine și minerale
Berea conține unele vitamine B, fosfor, magneziu și seleniu.
Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare
Consumul moderat de bere poate îmbunătăți sănătatea inimii și a vaselor de sânge prin creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL).
Berea, consumată frecvent și în cantități mari, are un anumit efect advers asupra organismului – afectează creșterea nivelului de trigliceride din sânge, ceea ce crește riscul de a dezvolta ateroscleroză și pancreatită. În plus, alcoolul excesiv dăunează pancreasului și ficatului.
În această cantitate, berea este insidioasă pentru ficat, poate duce la ciroză.
Abuzul de alcool crește riscul multor boli, inclusiv al accidentului vascular cerebral. De asemenea, crește riscul de a fi supraponderal și obez (în special obezitatea abdominală). De regulă, majoritatea medicilor recomandă consumul moderat de alcool și evitarea consumului excesiv, mai informează publicația.
În ceea ce privește nocivitatea berii, aceasta poate fi luată în considerare sub mai multe aspecte.
CITEȘTE ȘI: La ce vârstă ar trebui să încetezi să mai bei bere: Ce spun medicii
Conținut caloric ridicat
Berea poate contribui la creșterea în greutate datorită conținutului său ridicat de calorii.
Intoxicația cu alcool
Consumul prea mare de bere poate duce la intoxicație cu alcool și la probleme pe termen lung, cum ar fi bolile hepatice și dependența.
Impactul asupra sănătății mintale
Berea, ca orice alt alcool, poate afecta negativ sănătatea mintală, provocând depresie și anxietate.
Comentarii:









