De ce să nu ții roșiile în frigider: Cum le este schimbat gustul. Majoritatea dintre noi păstrăm roșiile proaspete în frigider. Pare un lucru logic, deoarece astfel legumele se păstrează proaspete mai mult timp, dar, de fapt, temperatura scăzută degradează gustul produsului.
Ce se întâmplă dacă păstrați roșiile în frigider?
Dacă observați că, după o zi sau două în frigider, roșiile devin apoase, fără miros și gust caracteristic, atunci motivul este depozitarea necorespunzătoare. Roșiile au un gust dulce-acrișor bogat, datorită celor peste 400 de compuși volatili produși de enzimele din fruct.
De îndată ce temperatura scade sub +12 grade, enzimele încetează să mai funcționeze, motiv pentru care gustul roșiilor se deteriorează. Și acest proces este ireversibil . Adică, chiar dacă scoateți o roșie din frigider și o lăsați la temperatura camerei, nu veți putea să-i restabiliți gustul.
CITEȘTE ȘI: Roșii crescute natural: Cum le identifici, potrivit legumicultorilor
În plus, frigul distruge membranele celulare ale pulpei legumei. Datorită temperaturii scăzute, roșia devine apoasă și fără gust.
Cum și unde este corect să depozitați roșiile?
La temperatura camerei – lăsați-le pe masa din bucătărie sau pe pervazul ferestrei, dar numai dacă nu sunt expuse la lumina directă a soarelui.
Nu lăsați roșiile într-o pungă de plastic bine închisă, deoarece acest lucru va crea un efect de seră și va accelera putrezirea lor. Ele trebuie să „respire” pentru a rămâne proaspete mai mult timp.
„Cozi” lor trebuie să fie orientate în jos – în acest fel, umezeala nu se va evapora și aerul nu va pătrunde prin locul în care este atașată tulpina, iar procesul de deteriorare va fi încetinit. Desigur, dacă roșiile sunt deja foarte coapte, dar nu le veți consuma într-o zi, atunci ar trebui să puneți legumele în frigider. Depozitarea roșiilor în frigider este acceptabilă, dar nu ideală. Cel mai bine este să utilizați această metodă numai pentru roșiile coapte sau prea coapte, pentru a le păstra proaspete puțin mai mult timp.
CITEȘTE ȘI: Nutriționist: Cine NU ar trebui să mănânce roșii și de ce
Roșiile trebuie depozitate departe de banane și mere. Cel mai bine este să puneți legumele în cutii cu găuri sau coșuri de răchită, deoarece astfel de recipiente vor asigura o ventilație suficientă și vor proteja fructele de putrezire.
Dacă roșiile sunt culese din grădina dvs., ar trebui să știți următoarele. La recoltare, este mai bine să depozitați separat roșiile complet coapte, necoapte și verzi. Legumele verzi vor fi depozitate separat mai mult timp decât cele roșii, astfel încât vor coace mai lent. Dar dacă există cel puțin un fruct copt în cutie, coacerea exemplarelor verzi va fi accelerată. Acest lucru se datorează faptului că o roșie coaptă eliberează fitohormonul etilenă, care are un efect benefic asupra coacerii.
Comentarii:









