4 vitamine și minerale pe care nu ar trebui să le combini niciodată cu cafeaua. Dacă luați suplimente alimentare împreună cu cafeaua în fiecare dimineață, ar fi cazul să vă schimbați rutina.
Nutriționista Rachel Lustgarten explică pentru Good Housekeeping de ce cafeaua poate interfera cu absorbția anumitor vitamine și cum să le distribuiți corect pe parcursul zilei.
Beți cafeaua de dimineață imediat după ce luați un supliment vitaminic? La prima vedere, acest obicei poate părea inofensiv, dar, potrivit unui studiu recent, el poate reduce eficacitatea suplimentelor pe care le luați.
Cafeaua conține substanțe care pot interfera cu absorbția nutrienților importanți, mai ales dacă nu aveți deja suficienți în organism.
CITEȘTE ȘI: Nutriționist Mihaela Bilic dezvăluie: Combinația magică de vitamine care te ajută să ai o sănătate de fier
Citiți mai departe pentru a afla care vitamine și minerale sunt cele mai sensibile la cofeină, care este momentul potrivit pentru a lua suplimente și de ce ar trebui să vă gândiți la regimul de consum al cafelei preferate.
Fier
Dacă beți cafea împreună cu un supliment de fier, riscați să absorbiți cu până la 50% mai puțin din acest mineral.
Un studiu din 2022 realizat în Elveția arată că femeile care iau fier împreună cu cafea au o absorbție semnificativ redusă în comparație cu cele care îl iau cu apă.
Vinovați sunt polifenolii și taninurile din cafea, care blochează absorbția fierului.
Vitamina D
Un consum mai mare de cofeină este asociat cu niveluri mai scăzute de vitamina D în sânge, potrivit unui studiu din 2021.
Se crede că cofeina interferează cu receptorii de vitamina D, ceea ce poate fi deosebit de dăunător pentru cei care au deja un deficit de această vitamină, importantă pentru imunitate și sănătatea oaselor.
Vitaminele B și vitamina C
Cofeina acționează ca un diuretic ușor, ceea ce înseamnă că favorizează eliminarea lichidelor din organism, împreună cu vitaminele solubile în apă, inclusiv vitaminele B și C.
De asemenea, polifenolii din cafea inhibă și mai mult absorbția acestora.
Calciu
Vitamina D este necesară pentru absorbția calciului, astfel încât, atunci când cafeaua este amestecată cu vitamina D, aceasta afectează indirect absorbția calciului. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele în vârstă și pentru orice persoană expusă riscului de osteoporoză.
CITEȘTE ȘI: Cafeaua și glicemia: Cum îți este afectată aceasta dacă bei cafeaua la supărare
Care este momentul potrivit pentru a lua suplimente și când este momentul potrivit pentru a bea cafea?
Dacă luați oricare dintre vitaminele menționate, experții recomandă să așteptați cel puțin o oră între administrarea suplimentelor și consumul de cafea. În mod ideal, ar trebui să beți cafea la micul dejun și să luați suplimentele o oră sau două mai târziu.
Nutriționista Shelley Balls recomandă să nu beți cafea pe stomacul gol și să limitați consumul zilnic de cofeină la două cești pe zi, pentru a evita perturbarea absorbției nutrienților.
Sfat practic: împărțiți suplimentele în cele pe care le puteți lua în timpul zilei (cum ar fi omega-3) și cele care sunt mai bine luate seara (fier și calciu), când nu mai beți cafea.
Comentarii:









