SANATATE

„Obiceiurile sănătoase” care duc totuși la creșterea glicemiei fără să îți dai seama

„Obiceiurile sănătoase” care duc totuși la creșterea glicemiei fără să îți dai seama. Potrivit nutriționistului Juhi Agarwal, gătirea tuturor alimentelor în ghee, care este bogat în grăsimi saturate, poate duce la creșterea în greutate, la creșterea riscului de boli cardiace și la agravarea rezistenței la insulină.

Adoptarea unor obiceiuri sănătoase este adesea promovată ca fiind secretul unei vieți mai bune. Dar, atunci când sunt practicate într-un mod dezechilibrat, acestea pot avea efecte negative. De exemplu, exercițiile fizice excesive pot duce la leziuni, în timp ce urmarea unei diete „prea curate” te poate priva de nutrienți esențiali.

Recent, nutriționista clinică Juhi Agarwal s-a pronunțat pe această temă, evidențiind câteva așa-numite „obiceiuri sănătoase” care, potrivit ei, cresc în mod silențios nivelul zahărului din sânge. Ea a încărcat un videoclip pe Instagram în care a vorbit despre cinci astfel de practici care îți pot face mai mult rău decât bine.

CITEȘTE ȘI: Cum să menții un nivel sănătos al glicemiei: 7 sfaturi simple care sunt de mare ajutor

5 obiceiuri care cresc nivelul zahărului din sânge

1. Gătirea tuturor alimentelor în ghee

Potrivit lui Juhi Agarwal, gătirea tuturor alimentelor în ghee, care este bogat în grăsimi saturate, poate duce la creșterea în greutate, poate crește riscul de boli de inimă și poate agrava rezistența la insulină în rândul pacienților diabetici. Deși ghee are beneficiile sale, ea recomandă adăugarea acestuia cu moderație în roti, orez, khichdi și dal.

2. Trecerea de la zahăr la zahăr nerafinat

Potrivit nutriționistului, „trecerea de la zahăr la zahăr nerafinat” nu este benefică. „Are același efect asupra nivelului de zahăr din sânge ca și zahărul. Ce puteți face este să treceți la stevia sau zahăr nerafinat pentru a îndulci ceaiul, cafeaua sau orice altceva doriți să beți”, sugerează ea.

3. Mersul pe jos timp de două ore fără întrerupere în timpul postului

Juhi Agarwal nu recomandă plimbările lungi în timpul postului. „Când vă aflați în această stare și mergeți pe jos timp de două ore, corpul dumneavoastră eliberează un hormon numit glucagon, care extrage toată energia stocată și o împinge în fluxul sanguin. Așadar, pentru o persoană cu diabet, în loc să scadă glicemia, acea plimbare de două ore pe stomacul gol poate de fapt să o crească brusc”, avertizează ea.

4. Sărind peste mese

Nutriționista nu este de acord cu săritul peste mese, deoarece acest lucru poate afecta negativ glicemia prin secreția a doi hormoni, glucagonul și cortizolul (un hormon al stresului). „Aceștia cresc nivelul de zahăr în loc să îl mențină scăzut. Acest lucru duce, de asemenea, la consumul de gustări pe parcursul zilei, ceea ce menține nivelurile de insulină și glicemie ridicate”, a spus ea.

CITEȘTE ȘI: Poți consuma caise dacă suferi de diabet? Ce efect au acestea asupra glicemiei

5. Înlocuirea ceaiului cu ceai verde sau cafea neagră

În cele din urmă, Juhi Agarwal afirmă că „ceea ce fac majoritatea oamenilor ca „alternativă sănătoasă” este să treacă de la ceai la ceai verde sau cafea neagră, pe care le consideră mai puțin calorice. Dar consumul excesiv poate crește nivelul de cortizol”, mai ales când sunt consumate pe stomacul gol.

Comentarii: