SANATATE

Obiceiul care protejează plămânii de aerul murdar

Obiceiul care protejează plămânii de aerul murdar. O dietă echilibrată și sănătoasă este benefică pentru întregul organism și susține funcționarea corectă a tuturor sistemelor sale. Deși nu există o legătură aparentă, acest lucru se aplică și sistemului respirator și, mai precis, sănătății plămânilor . Vestea bună este că oamenii de știință au descoperit recent o modalitate simplă de a îmbunătăți starea plămânilor noștri, cu rezultate pozitive observate mai ales la femei.

Aerul poluat

Descoperirea a fost făcută la Congresul Societății Europene de Pneumologie din Amsterdam de către Pimpika Keusri, doctorand la Centrul pentru Sănătate și Sustenabilitate a Mediului de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie.

CITEȘTE ȘI: Plantele care au grijă de plămânii tăi: Acționează ca un antibiotic natural

El a reamintit că peste 90% din populația mondială respiră aer care depășește nivelurile sigure de poluare stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. Expunerea la aerul poluat este strâns asociată cu reducerea funcției pulmonare, în timp ce o dietă bogată în fructe și legume este asociată cu o sănătate pulmonară mai bună.

Dieta

Echipa sa a dorit să afle dacă dieta poate juca un rol în protejarea oamenilor de efectele nocive ale poluării aerului. Pentru a investiga acest aspect, cercetătorii au utilizat date din UK Biobank, care conține informații despre starea de sănătate a aproximativ jumătate de milion de persoane.

Ei s-au concentrat pe 200.000 de participanți, examinându-le dieta, în special consumul de fructe, legume și cereale integrale, împreună cu măsurători ale funcției pulmonare și expunerea la particule fine cunoscute sub numele de PM2,5.

Aceste particule minuscule, emise adesea de eșapamentele mașinilor și de activitatea industrială, sunt suficient de mici pentru a fi inhalate adânc în plămâni, unde pot provoca leziuni permanente.

Efectul asupra femeilor

Echipa a descoperit că nivelurile mai ridicate de PM2,5 erau asociate cu o funcție pulmonară redusă la toți participanții, dar efectul era mai puțin pronunțat la femeile care consumau cel puțin 4 porții de fructe pe zi. La femeile care consumau mai puțin, scăderea capacității pulmonare era mai pronunțată.

Keusri consideră că antioxidanții și compușii antiinflamatori din fructe pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și a inflamației cauzate de poluarea aerului. Interesant este că efectul protector a fost observat doar la femei, probabil deoarece acestea consumă, în general, mai multe fructe decât bărbații.

O altă confirmare

Studiul a confirmat, de asemenea, o constatare mai amplă: o dietă sănătoasă era asociată cu o funcție pulmonară mai bună atât la bărbați, cât și la femei, indiferent de expunerea la poluare. Profesoara Sara De Matteis de la Universitatea din Torino a declarat că rezultatele se adaugă la dovezile tot mai numeroase privind beneficiile unei diete bazate pe plante.

CITEȘTE ȘI: Exercițiile de respirație care cresc capacitatea plămânilor de a reține mai mult aer

Cu toate acestea, ea a subliniat că îmbunătățirea dietei nu ar trebui să înlocuiască acțiunile decisive ale guvernului pentru reducerea poluării aerului, deoarece nu există niveluri sigure de expunere.

Acest studiu sugerează că, deși nu putem evita singuri poluarea aerului, includerea mai multor fructe proaspete în dieta noastră zilnică ar putea fi o modalitate mică, dar semnificativă, de a ne proteja plămânii.

Comentarii: