NUTRITIE SANATATE

Ai grijă la mandarine: Pot afecta două organe

thedailymeal.com

Ai grijă la mandarine: Pot afecta două organe. Sucul, gustul răcoritor și bogăția de nutrienți fac din mandarine un fruct preferat pentru mulți, mai ales iarna.

Bogate în vitamine și minerale

Acest fruct provine din familia citricelor și este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra sănătății.

Pe lângă faptul că sunt o delicie pentru papilele gustative, mandarinele sunt o sursă naturală de vitamina C, care ajută la întărirea imunității, precum și de vitamine B, D și K, calciu, magneziu și fibre, ceea ce le face un aliat excelent în combaterea răcelilor în timpul iernii.

Majoritatea carbohidraților din mandarine provin din zaharuri naturale: fructoză, glucoză și zaharoză. O mandarină mică conține 5% din necesarul zilnic de fibre alimentare. Fibrele din mandarine, ca și în multe alte citrice, sunt solubile, ceea ce le face utile pentru încetinirea digestiei. Fibrele solubile ajută, de asemenea, la stabilizarea glicemiei și la scăderea nivelului colesterolului.

CITEȘTE ȘI: Mandarine: Persoanele care suferă de aceste boli au cea mai mare nevoie să le consume

Grăsimi

Mandarinele au un conținut foarte scăzut de grăsimi, conținând cantități nesemnificative de acizi grași mononesaturați, polinesaturați și saturați.

Proteine

Mandarinele au un conținut redus de proteine, conținând doar o cantitate mică de aminoacizi esențiali și neesențiali.

Deși sunt adesea asociate cu sănătatea, este bine de știut că, la fel ca în cazul oricărui aliment, există o limită de consum.

Deși mandarinele sunt bogate în nutrienți, consumul excesiv al acestora poate fi o problemă.

Potrivit nutriționistei ruse Nadezhda Chapkina, aportul zilnic de fructoză nu trebuie să depășească 40 de grame, iar câteva mandarine pot atinge deja această limită.

Ficatul și stomacul

Consumul excesiv de mandarine poate afecta negativ ficatul. Persoanele care suferă de gastrită trebuie să fie, de asemenea, atente, deoarece acizii din mandarine pot irita mucoasa sensibilă a stomacului și intestinelor.

Nu se recomandă consumul de mandarine pe stomacul gol, deoarece aciditatea lor poate provoca iritarea tractului digestiv. Cel mai bun moment pentru a le consuma este seara, deoarece au un conținut caloric redus și nu afectează negativ greutatea corporală.

CITEȘTE ȘI: De ce să îți clătești gura cu apă imediat după ce ai mâncat mandarine

Tocmai datorită naturii lor ușor digerabile, mandarinele sunt opțiunea perfectă pentru gustarea din zilele reci de iarnă.

Acest fruct delicios este cu siguranță benefic și poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar, ca întotdeauna, moderația este esențială.

La fel ca alte citrice, mandarinele conțin flavonoide, fenoli și uleiuri esențiale care le conferă proprietăți antioxidante. Mandarinele conțin o varietate și o cantitate relativ mare de fitonutrienți care pot proteja celulele de deteriorare, reduce inflamația, scade riscul de boli cardiovasculare și oferă alte beneficii pentru sănătate.

Comentarii: