De ce NU ar trebui să mâncăm portocale, mandarine și lămâi după masă. Cu culorile lor vii, pulpa suculentă și aroma dulce și acidulată, fructele citrice sunt apreciate de oameni de toate vârstele.
Dar ele sunt și bogate în nutrienți de care organismul dumneavoastră are nevoie.
Julia Zumpano, medic și dietetician autorizat, explică ce face fructele citrice atât de sănătoase și cum să le consumați pentru a beneficia la maximum de nutrienții pe care îi conțin.
Tipuri de citrice
Toate citricele aparțin familiei Rutaceae de plante cu flori. Au pulpa suculentă, adesea acidă, protejată de o coajă groasă și aspră. Uleiurile naturale din coajă conferă fiecărui tip de citrice o aromă unică și acidulată.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile neașteptate ale cojilor de lămâie: Cum îți este afectată sănătatea
Citricele populare includ:
- Grapefruit
- Lămâi
- Lămâi verzi
- Portocale
- Mandarine
- Yuzu
„Puteți cumpăra citrice pe tot parcursul anului”, spune Zumpano. „Sunt unul dintre puținele fructe care au un gust mai bun în lunile de iarnă, când fructele de pădure proaspete și alte fructe sunt mai greu de găsit și mai puțin delicioase.”
Citricele sunt bogate în flavonoide și alți compuși vegetali cu proprietăți antiinflamatorii. Cercetările arată că flavonoidele joacă un rol important în prevenirea bolilor cronice, cum ar fi cancerul, obezitatea și tulburările sistemului nervos.
„Consumul de citrice nu înseamnă că nu veți dezvolta boli cronice”, explică Zumpano. „Dar o dietă nutritivă, bogată în vitamina C, poate reduce nivelul de stres oxidativ și, ca urmare, poate reduce riscul de îmbolnăvire.”
Portocalele, lămâile, lămâile verzi și mandarinele sunt citrice cunoscute pentru gustul lor acru distinctiv. De asemenea, sunt bogate în vitamina C, un antioxidant puternic care susține sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului. Deși sunt sănătoase, nu sunt bune de consumat după masă. Dieteticiana Ekta Singhwal a enumerat câteva dintre efectele secundare.
Impactul asupra digestiei
Fructele citrice sunt acide, iar consumul lor imediat după prânz poate provoca tulburări stomacale la unele persoane. Aciditatea poate duce la disconfort, indigestie sau arsuri la stomac, în special la persoanele predispuse la reflux acid.
Nivelul zahărului din sânge
Deși fructele citrice conțin zaharuri naturale, consumul lor după prânz poate provoca creșteri rapide și scăderi ulterioare ale nivelului zahărului din sânge. Acest lucru poate contribui la senzația de oboseală sau la pofta de gustări suplimentare, a declarat Singhwal pentru Health Shots.
CITEȘTE ȘI: Ce efect au sucurile fresh asupra glicemiei
Obezitate potențială
Fructele citrice, în ciuda beneficiilor lor pentru sănătate, conțin calorii. Consumul excesiv al acestora, în special după mese, poate contribui la un aport caloric excesiv față de consumul de energie, ceea ce poate duce la creșterea în greutate, adică la obezitate.
Disconfort gastrointestinal
Persoanele pot experimenta disconfort gastrointestinal, cum ar fi balonare sau gaze, atunci când consumă fructe citrice după masă, în special dacă au un sistem digestiv sensibil.
Comentarii:









