NUTRITIE REVIEW

Incheie sarbatorile cu stil: meniul pe care trebuie sa il incerci de Boboteaza si Sfantul Ioan

Foto: Pinterest.com

Boboteaza si Sfantul Ioan sunt cele doua sarbatori care incheie seria sarbatorilor de iarna, care incep in ultima luna a anului si continua in prima luna a noului an. Cu aceasta ocazie poti pregati un meniu mai deosebit.

Daca in celelalte sarbatori care il au drept patron pe Sfantul Ioan, exista diverse restrictii, precum ar fi interzicerea mancatului de carne sau de fructe rosii, ziua de Sfantul Ioan din ianuarie nu are astfel de opriri. Exista chiar si diferite feluri de mancare, in special in strainatate, care poarta numele acestui sfant, cum ar fi prajitura Sfantului Ioan, din Spania, dar si obiceiuri care spun ca in aceasta zi se mananca porc si placinta cu mere si se bea vin rosu.

Iata câteva propuneri pentru meniul de Boboteaza sau de Sfantul Ioan, potrivit Acasa.ro:

Prajitura Sfantului Ioan

Pentru prajitura Sfantului Ioan ai nevoie de:
patru cani de faina, o jumatate de cana de lapte, doua pliculete de drojdie, doua treimi de cana cu apa, doua oua, jumatate de cana de zahar, un varf de sare, coaja de la o lamaie, o jumatate de lingura de scortisoara, patru linguri de unt fara sare, un sfert de lingura de ulei, un albus de ou, mai multe feluri de fructe: portocale, cirese, nuci etc..

CITEȘTE ȘI: Alimentele indicate bărbaților de PESTE 50 de ani

Alimentele despre care NU ȘTIAI că au GLUTEN

Pune intr-o tava hartie de copt si o dai deoparte. Dizolva drojdia in lapte intr-un vas de sticla, apoi topeste untul. Pune faina intr-un bol in care poti amesteca cu mixerul, fa o gaura in mijloc si adauga ouale, zaharul, amestecul de lapte si drojdie, coaja de lamaie, sarea si scortisoara. Amesteca usor, adauga apoi uleiul si untul topit. Formeaza o bila, pe care va trebui sa o acoperi cu un prosop si sa o lasi intr-un loc cald pana va creste.

Incalzeste cuptorul pana la 170 de grade. Pune in tava cu hartia de copt aluatul care a crescut. Invarteste aluatul cu un sucitor pana va avea o forma ovala, inalta de 1 centimetru. Bate usor albusul si unge coca pe deasupra. Decoreaz-o cu fructe confiate si cerne pe deasupra ei zahar. Da-o la cuptor pentru 20 de minute sau pana cand devine maronie. Serveste-o calda.

Picior de porc umplut

Un alt fel care poate fi inclus in meniul de Sfantul Ioan este piciorul de porc umplut, care este servit mai ales de catre vecinii nostri bulgari.

Pentru a prepara acest fel de mancare ai nevoie de un picior de porc de aproximativ 2 kg, 4 linguri de unt, 1 cescuta de cafea de ulei vegetal, 1 ceapa, 2 morcovi, 2 oua, 1 lingura de ardei gras rosu, 1 lingurita de ardei picant, o jumatate de lingura de ardei gras galben, 2 castraveti curatati.

CITEȘTE ȘI: Care este cea mai bună BRÂNZĂ din lume

Specialiştii sunt în alertă: Acesta este fructul INTERZIS dacă luaţi medicamente

Ia piciorul de porc si fa in mijlocul lui o taietura adanca, cu ajutorul unui cutit ascutit si a unui ciocan. Pune in aceasta adancitura urmatorul amestec: pune la prajit ceapa si morcovii taiati cubulete in untul topit, adauga castravetii taiati cubulete si ouale, apoi ardeii si ardeiul iute. Deasupra adanciturii pune o felie de sunca, care sa se lipeasca de carne. Pune piciorul umplut intr-o tava unsa cu restul de unt si da-l la cuptor pentru 20 de minute, dupa care da focul mai mic la cuptor. La fiecare 10 minute toarna deasupra piciorului de porc amestecul de apa calda cu ulei vegetal. Intoarce-l pe cealalta parte atunci cand a devenit maroniu, iar dupa ce s-a copt scoate-l din cuptor si pune deasupra lui un amestec obtinut din ulei vegetal si ardei rosu.

Graul fiert

Graul fiert este considerat a fi o foarte buna metoda de detoxifiere a organismului, mai ales dupa o perioada de suprasolicitare a organismului din punct de vedere alimentar. Insa in aceasta zi de sarbatoare, poti manca graul fiert pe post de delicatesa, insotit de fructe.

Graul il poti cumpara din magazin si alege, astfel incat sa pui la fiert doar boabele cele mai bune. Va trebui sa il speli bine, in mai multe ape si mai apoi sa il pui la fiert. Poti fierbe o cana de grau in trei cani de apa, punand in el, in timpul fiertului si mirodenii precum esenta de vanilie sau de rom, zahar vanilat etc.. Daca vrei sa fie dulce ii poti pune si zahar.

CITEȘTE ȘI: DIFERENȚA dintre ceapa albă și ceapa roșie. Care este mai sănătoasă?

Aceasta este băutura-minune: Îţi întăreşte imunitatea şi te salvează de boli grave

Dupa ce a fiert, il dai deoparte si il lasi sa se raceasca, dupa care il asezi pe un platou, sau intr-un bol, adaugandu-i fructe proaspete sau confiate, care ii vor da un plus de savoare.

Comentarii: