REVIEW SANATATE

Ești încăpățânat? Cum te-ar putea ajuta acest ‘defect’ să trăiești mai mult

Încăpățânarea își are rostul ei. Te poate ajuta atunci când te lupți pentru ceea ce e important pentru tine sau te poate dezavantaja atunci când insistența ta duce la intimidarea altei persoane. Depinde mult de fiecare situație cât de folositoare e. Însă, rezultatele unui nou studiu au arătat că a fi încăpățânat ar putea avea niște beneficii majore pentru sănătatea ta.

Un studiu realizat de Facultatea de Medicină din San Diego împreună cu Universitatea din Roma La Sapienza a urmărit să scoată în evidență care sunt trăsăturile psihologice care duc la o viață mai lungă. Potrivit Reader’s Digest, la acest studiu, desfășurat în câteva sate din Italia, au participat 29 de persoane cu vârsta cuprinsă între 90 și 101 ani. Deși s-a descoperit la sfârșitul studiului că toți participanții aveau o stare de sănătate mai precară decât membrii mai tineri (51-75 de ani) ai familiilor lor, starea lor mentală era însă mult mai bună.

Trăsăturile celor 29 de participanți care au ieșit în evidență au fost: încăpățânarea, o etică a muncii foarte accentuată, foarte apropiați de cei din familiile lor, un mod optimist de a vedea viața și o preferință pentru viața la țară. Cercetătorii au crezut că, în mod deosebit, încăpățânarea este ceea ce i-a ajutat pe acești oameni să rămână alerți din punct de vedere mental, deoarece nu prea le păsa ce cred ceilalți despre ei, prin urmare nu se stresau așa de mult.

“Am mai descoperit că acești oameni tind sa fie mai tirani, încăpățânați și cu o nevoie de a controla lucrurile…” a declarat Anna Scelzo, co-autor al acestui studiu. “Această tendință de a controla mediul sugerează o tărie de caracter contrabalansată de nevoia de a se adapta la circumstațele schimbătoare.”

CITEȘTE ȘI: Concluzie uimitoare a cercetătorilor: Gestul care înlocuiește efectul cafelei/ STUDIU

“Eu nu stau locului, îmi place să mă mișc, să fac lucruri. Nu știu ce e ăla stres.” a mărturisit unul din participanți.  “Viața e așa cum e și trebuie să-i facem față … întotdeauna.”

Comentarii: