SANATATE

ATENŢIE! Ai înghiţit şi s-a dus ‘pe partea cealaltă’? Risc de pneumonie de aspiraţie

medicalnewstoday.com

Pneumonia de aspirație este o complicație a aspirației pulmonare. Aspirația pulmonară are loc atunci când sunt inhalate în plămâni alimente, acid gastric sau salivă. Plămânii sănătoși se pot curăța singuri. Dacă acest lucru nu se întâmplă, pneumonia se poate dezvolta ca o complicație.

Procesul pulmonar infecțios care apare după intrarea anormală a lichidelor în tractul respirator inferior este denumit pneumonie de aspirație. Lichidul aspirat poate fi format din secreții orofaringiene sau particule ori conținut gastric. Factorii de risc pentru penumonia de aspirație sunt bolile pulmonare, crizele de epilepsie, accidentul vascular cerebral, demența, probleme dentare, tulburări de înghițire, anumite boli neurologice, boala de reflux gastroesofagian, radioterapia.

Din ce cauze apare pneumonia de aspirație

Această problemă de sănătate apare când sistemul de apărare al organismului este slăbit și când conținutul aspirat conține o cantitate mare de bacterii, potrivit doc.ro. O persoană poate dezvolta pneumonie de aspirație dacă particule de mâncare sau dintr-o băutură intră, cum se spune popular, „pe partea cealaltă”, deci nu se duc în stomac, ci în plămâni.

În mod normal, prin tuse, aceste particule pot fi eliminate, însă anumite persoane nu pot tuși corespunzător. Imposibilitatea de a tuși pentru a elimina resturile poate fi cauzată de tulburări neurologice, cancer al gâtului, boala Parkinson, miastenia gravis, consum excesiv de alcool sau droguri ilegale, administrarea unor sedative, un sistem imunitar extrem de slăbit sau probleme la nivelul esofagului.

CITEȘTE ȘI: Problemele de sănătate la care ești predispus în funcție de grupa sanguină pe care o ai

Cum se diagnostichează pneumonia de aspirație

Medicul va căuta semne de pneumonie în timpul unui examen fizic, printre acestea numărându-se scăderea fluxului de aer, ritmul cardiac rapid și un sunet specific care se aude în plămâni. De asemenea, medicul poate solicita o serie de teste pentru confirmarea pneumoniei, cum ar fi radiografie în zona pieptului, examinarea sputei, anumite analize de sânge, test al gazelor sangvine, bronhoscopie, tomografie și hemocultură. Deoarece pneumonia este o afecțiune gravă, va fi nevoie de tratament medicamentos.

Cum se tratează pneumonia de aspirație

Tratamentul depinde de severitatea afecțiunii, iar durata tratamentului și rezultatele depind de starea generală de sănătate a pacientului, de bolile preexistente și de politicile clinicii. Tratarea pneumoniei severe poate necesita spitalizare și este posibil ca persoanele cu probleme de înghițire să nu mai poată consuma mâncare pe cale orală.

Medicul va prescrie antibiotice, nu înainte de a întreba pacientul dacă a fost internat recent, care este starea lui generală și dacă a mai luat recent antibiotice. Pacientul trebuie să se asigure că ia tratamentul recomandat pe toată durata perioadei de prescripție, care poate varia de la una la două săptămâni, chiar dacă i se pare că se simte bine mult mai repede.

De asemenea, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de îngrijire suplimentară dacă pneumonia de aspirație provoacă probleme de respirație. Tratamentul include oxigen suplimentar, steroizi sau conectarea la un aparat respirator. În funcție de cauza aspirației cronice, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală. De exemplu, se poate recomanda o operație pentru montarea unui tub de alimentare dacă pacientul are probleme de înghițire care nu răspund la tratament.

Care este perspectiva pe termen lung

Multe persoane care se confruntă cu pneumonia de aspirație au și alte boli care le afectează înghițirea. Acest lucru poate duce la o perioadă mai lungă de recuperare. Perspectiva unui pacient depinde de cât de mare este suprafața pulmonară afectată, de severitatea pneumoniei, de tipul de bacterii care au provocat infecția și de orice afecțiune medicală subiacentă care compromite sistemul imunitar al persoanei sau capacitatea ei de a înghiți.

CITEȘTE ȘI: Gust metalic în gură? Poate fi o problemă a sinusurilor sau o insuficiență renală

Pneumonia poate provoca probleme pe termen lung, precum un abces pulmonar sau o cicatrizare permanentă. Unele persoane vor dezvolta insuficiență respiratorie acută, care le poate fi fatală. S-a dovedit¹ că pneumonia de aspirație crește mortalitatea în rândul persoanelor care sunt spitalizate cu pneumonie dobândită în comunitate, dacă acestea nu se află într-o unitate de terapie intensivă.

Cum se poate preveni pneumonia de aspirație

Pentru a preveni pneumonia de aspirație, trebuie evitate comportamentele care pot duce la aspirație, precum mâncatul sau băutul cu rapiditate și vorbitul exagerat în timpul mesei. De asemenea, orice medicamente trebuie administrate cu răbdare. În plus, dinții și cavitatea bucală trebuie curățate după fiecare masă, pentru a nu rămâne resturi care pot fi aspirate, iar dacă o persoană are dinți care se mișcă, aceștia trebuie tratați.

Comentarii: