SANATATE

Problemele de sănătate la care ești predispus în funcție de grupa sanguină pe care o ai

Foto: Pinterest.com

Cercetările arată că fiecare grupă de sânge vine cu un risc crescut pentru anumite probleme de sănătate. Dacă, de exemplu, persoanele cu grupa sangvina A tind să producă mai mult hormon al stresului, cele cu grupa 0 au un risc mai mare de ulcer peptic.

Există patru grupe sangvine majore determinate de prezența sau absența a doi antigeni – A și B – pe suprafața globulelor roșii. În plus față de antigenii A și B, există o proteină numită factor Rh, care poate fi prezentă (+) sau absentă (-), creând cele 8 tipuri de sânge ( A +, A-, B +, B-, 0 +, 0-, AB +, AB- ), scrie doc.ro. Milioane de vieți sunt salvate anual prin transfuziile de sânge: donatorul universal de celule roșii are sânge de tip 0 negativ, iar donatorul universal de plasmă are sânge de tip AB.

Grupa sangvină și riscul de afecțiuni

Grupa sangvină îți poate influența sănătatea și îți poate stabili riscul pentru anumite boli, spun cercetătorii. Iată ce sugerează studiile:

CITEȘTE ȘI: Grupa de sânge care poate arăta cât de REZISTENT este corpul tău la coronavirus/ STUDIU

Grupa 0: risc mai mic de boli de inimă, risc mai mare de ulcer peptic

Cercetările arată că riscul de boli coronariene tinde să fie mai mic pentru persoanele care au grupa de sânge 0, dar experții nu sunt siguri de ce. Unii cred că s-ar putea datora faptului că persoanele cu alte grupe sangvine sunt mai susceptibile să aibă colesterol mărit și cantități mai mari de proteine care sunt legate de coagulare.

O altă veste bună este că șansele sunt mai mari ca o persoană cu grupa 0 să trăiască mai mult comparativ cu persoanele care au alte grupe sangvine. Experții consideră că riscul mai mic de boli cardiovasculare poate fi un motiv pentru acest lucru. De asemenea, sângele de tip 0 poate ajuta la eliminarea malariei, boală care apare în urma unei înțepături de țânțar anofel. Parazitul care cauzează malaria are greutăți în se atașa de celulele sangvine de tip 0.

Pe de altă parte, ulcerele peptice, care apar în mucoasa stomacului sau a intestinului superior, par să se dezvolte mai des la persoanele care au grupa de sânge 0. Grupa de sânge nu poate prezice dacă o femeie poate rămâne mai ușor însărcinată, dar poate juca un rol în această privință. Într-un studiu, femeile cu un număr scăzut de ovule sănătoase aveau mai multe șanse să aibă sânge de tip 0 decât orice alt tip. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla de ce.

Grupele A, B și AB predispun la tromboembolism venos

Cercetările arată că persoanele cu sânge de tip A, B sau AB au un risc mai mare de tromboembolism venos. Tromboembolismul venos, care apare atunci când sângele se coagulează într-o venă profundă, precum cele de la nivelul picioarelor, poate duce la apariția unor cheaguri care se deplasează uneori spre plămâni.

Tipurile de sânge A, B și AB sunt mai expuse riscului de a dezvolta cancer la stomac. Mai ales persoanele cu grupa de sânge A sunt mai predispuse la acest tip de cancer. Cercetătorii cred că acest lucru ar putea avea legătură cu faptul că infecția cu Helicobacter pylori este mai frecventă la persoanele cu sânge de tip A. Aceasta este o bacterie care se găsește de obicei în stomac și poate provoca inflamații și ulcere.

Stresul crește nivelul de cortizol (hormonul stresului) din corp. Oamenii cu grupa de sânge A tind să aibă mai mult cortizol decât restul, așa că este posibil să le fie mai greu în a face față situațiilor stresante.

De asemenea, riscul de cancer pancreatic este mai mare la persoanele cu grupele sangvine A, AB sau B. Moleculele din globulele roșii de tip A și B ajută bacteria H. pylori să crească în intestin, crescând susceptibilitatea unei persoane de a se confrunta cu cancerul pancreatic.

CITEȘTE ȘI: Analiza de sânge pe care trebuie să o faci periodic: Depistează afecțiunile inflamatorii grave

Diabetul de tip 2 pare să se dezvolte mai frecvent la persoanele cu tipurile de sânge A și B, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru ca oamenii de știință să poate spune de ce se întâmplă acest lucru.

Un studiu restrâns a arătat că probleme de memorie apar mai des la persoanele care au grupa de sânge AB mai mult decât la persoanele cu alte grupe sangvine.

Riscul de accident vascular cerebral este mai mare la persoanale cu grupa sangvină AB. Medicii cred că aceste lucru are legătură cu faptul că sângele acestor persoane este mai predispus la formarea de cheaguri decât alte tipuri.

Comentarii: