REVIEW

Extractul de lavandă, secretul neutralizării mirosurilor neplăcute și al eliminării germenilor din casă

Foto: Pinterest.com

Datorita proprietatilor sale dezinfectante si aromate, extractul de lavanda este un bun aliat pentru curatarea casei. Iata care sunt cele mai interesante metode de a-l utiliza.

Aplicatiile extractului de lavanda in casa au permis inlocuirea unor substante chimice daunatoare pentru mediu.

Datorita puterii sale aromatice, este ideal pentru neutralizarea mirosurilor neplacute in locuri precum baia si bucataria. In plus, are proprietati dezinfectante si antifungice care permit eliminarea germenilor si ciupercilor de pe diverse tipuri de suprafete sau impiedica aparitia lor.

Aroma sa este foarte placuta, dar si relaxanta. Astfel, ajuta la mentinerea unui mediu bun in casa.

5 moduri de a folosi extractul de lavanda in casa

Lavanda este una dintre cele mai populare plante la nivel mondial. Inca din antichitate, s-a remarcat pentru florile ei violete spectaculoase, pentru aroma sa patrunzatoare si pentru proprietatile relaxante. Se estimeaza ca in lume exista intre 25 si 30 de soiuri din specia sa.

Desi multe dintre aplicatiile sale sunt medicinale si cosmetice, exista si persoane care au ales sa foloseasca extractul de lavanda in unele activitati gospodaresti. Fiind un produs fara substante chimice agresive, este o alternativa ecologica pentru cei care sufera alergii la alte produse.

CITEȘTE ȘI: Acarienii, prezenţi peste tot în locuinţe: Metode eficiente pentru a scăpa de ei

1. Remediu impotriva acarienilor

Una dintre cele mai interesante utilizari ale lavandei in casa este eliminarea acarienilor care se dezvolta si apar in dulapuri si pe mobilier. Datorita proprietatilor sale, opreste cresterea acestor microorganisme si elimina mirosurile rele, potrivit acasa.ro.

Ingrediente

  • 20 de picaturi de extract de lavanda.
  • 1 pahar cu apa (250 ml).

Mod de preparare

Se dilueaza extractul de lavanda in paharul cu apa si se pastreaza intr-o sticla opaca, cu un dispozitiv de pulverizare.

Cum se foloseste

Pulverizeaza lichidul pe suprafetele dorite si lasa-l sa actioneze 5 minute. La final, sterge suprafata cu o carpa moale pana cand toate reziduurile sunt eliminate. Repeta utilizarea de doua ori pe saptamana.

2. Insecticid natural

In loc sa cumperi insecticide comerciale scumpe, cu mirosuri intepatoare si neplacute, poti profita de proprietatile extractului de lavanda. Parfumul sau alunga tantarii, furnicile si alte insecte nedorite.

Ingrediente

  • 20 de picaturi de extract de lavanda.
  • o jumatate de cana de otet alb (125 ml).

Mod de preparare

Toarna extractul de lavanda intr-un bol si amesteca-l cu otetul alb. Dupa obtinerea unui produs omogen, pastreaza-l intr-o sticla opaca, prevazuta de asemenea cu un dispozitiv de pulverizare.

Cum se foloseste

Pulverizeaza produsul pe spatiile invadate de insecte.

3. Produs de curatare polivalent

Cel mai obisnuit mod de a utiliza acasa extractul de lavanda este ca un produs de curatare polivalent pentru podele, blaturi si bai, pentru ca elimina bacteriile si lasa o aroma placuta care dureaza cateva ore.

Ingrediente

  • 15 picaturi de extract de lavanda.
  • un sfert de cana de apa (62 ml).
  • o jumatate de cana de otet alb (125 ml).

Mod de preparare

Pune toate ingredientele intr-un recipient si amesteca-le pana obtii un produs omogen.

Cum se foloseste

Pulverizeaza lichidul pe zonele pe care doresti sa le cureti si freaca suprafata cu un burete sau cu o carpa. Il poti folosi in fiecare zi.

4. Odorizant natural

Odorizantele naturale au devenit o optiune buna pentru cei care sufera reactii alergice la parfumurile chimice. Printre acestea, extractul de lavanda este unul dintre favorite, deoarece neutralizeaza mirosurile neplacute, iar parfumul sau este de lunga durata.

Ingrediente

  • 20 de picaturi de extract de lavanda.
  • 6 linguri de soda de copt (60 g).

Mod de preparare

Incorporeaza ingredientele intr-un recipient si amesteca-le.

Cum se foloseste

Pune preparatul pe o farfurie sau alt vas si aseaza-l intr-un colt al dulapurilor sau al camerelor in care doresti sa miroasa frumos. Schimba-l in fiecare saptamana, pentru a avea parte mereu de un miros placut.

CITEȘTE ȘI: Cum să ai un aer curat și sănătos în locuința ta, chiar dacă locuiești într-un oraș poluat

5. Curata saltele

Un alt mod interesant si neobisnuit de a folosi extractul de lavanda acasa este ca un produs de curatare pentru saltele. Putini oameni se gandesc la acest detaliu, ignorand ca saltelele poate fi oricand atacate de bacterii si ciuperci.
Din fericire, proprietatile antifungice si dezinfectante ale lavandei ajuta salteaua sa scape de aceste microorganisme. In plus, aroma sa placuta alunga mirosurile neplacute.

Ingrediente

  • 20 de picaturi de extract de lavanda.
  • 2 pahare de apa calda (500 ml).
  • 1 lingura de soda de copt (15 g).

Mod de preparare

Pune toate ingredientele intr-o sticla si agita-le pana sunt bine amestecate.

Cum se foloseste

Pulverizeaza produsul pe suprafata saltelei si lasa-l sa se aereze cel putin 3 ore. Foloseste-l de doua sau trei ori pe luna.

Comentarii: