REVIEW

Acarienii, prezenţi peste tot în locuinţe: Metode eficiente pentru a scăpa de ei

beko.ro

Acarienii de praf nu se pot vedea cu ochiul liber, insa ei sunt cu siguranta prezenti peste tot in locuinta ta. Aceste organisme microscopice din clasa arahnidelor pot trai in spatii precum covoarele, perdelele saltelele si asternuturile de pat. Acarienii de praf pot trai chiar si in interiorul jucariilor de plus ale micutului tau.

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt de fapt mici insecte, chiar mai mici decat plosnitele de pat, si se pot vedea doar la microscop. Potrivit expertilor, acarienii de praf si fecalele acestora sunt considerate una dintre cele mai comune cauze ale alergiilor, scrie doc.ro.

Daca vrei ca aceste insecte microscopice sa nu iti provoace probleme si alergii, incearca aceste remedii si solutii care te ajuta sa lupti impotriva acarienilor.

CITEȘTE ȘI: Cum te poate îngrășa praful din casă / STUDIU

Spala cearceafurile si lenjeriile de pat la temperaturi mari

Acarienii de praf nu pot rezista la temperaturile foarte mari, iar temperaturile de peste 54 – 60 de grade ar putea sa ucida aceste insecte. Prin urmare, expertii recomanda sa speli lenjeria de pat in fiecare saptamana la temperaturi cat mai mari, pentru ca aceasta poate fi o solutie impotriva acarienilor de praf.

Alte obiecte, cum ar fi covoarele, pernele si paturile trebuie sa fie spalate de doua ori pe luna, tot la temperaturi mari, daca vrei sa te asiguri ca nu mai exista acarieni in profunzimea acestor tesaturi.

Foloseste uleiuri esentiale

Exista multe tipuri de spray-uri impotriva acarienilor pe care le gasesti in comert, insa aceste produse sunt extrem de scumpe. Asadar, daca vrei un astfel de remediu impotriva acarienilor de praf, iti poti prepara chiar tu o solutie pe care sa o folosesti in locuinta. Uleiul de arbore de ceai poate fi considerat unul dintre cei mai buni aliati contra acarienilor. Datorita proprietatilor sale antifungice si antibacteriene, uleiul de arbore de ceai poate ucide acarienii, cat si alte bacterii care cauzeaza alergii, fungi sau virusuri.

Cum prepari solutia anti-acarieni?

Procedura este destul de simpla: pune doua lingurite de ulei esential (la alegere) in doua cani de apa distilata si amesteca bine compozitia. Apoi toarna aceasta solutie intr-o sticla inchisa la culoare, cu pulverizator.

Un spray pe baza de uleiuri esentiale (cel de eucalipt este un alt exemplu) este un remediu eficient si rapid, care te ajuta sa scapi de acarienii de praf din canapea, covoare si asternuturile de pat. Agita sticla inainte de a folosi spray-ul.

Renunta la plantele de interior

Chiar daca sunt un element frumos in fiecare locuinta, pe plantele de interior se poate depune un strat gros de praf in scurt timp, iar acesta asigura un mediu propice in care acarienii sa se dezvolte. Asadar, este important sa reduci numarul plantelor de interior, pentru ca si aceasta este o solutie impotriva acarienilor de praf.

Daca, insa, esti un mare admirator al plantelor si le doresti in locuinta, nu uita sa stergi toate frunzele acestora, cu o carpa umeda, in mod regulat.

CITEȘTE ȘI: Îmbrăcămintea influenţează sănătatea pielii. Care materiale sunt indicate şi care sunt cele nocive

Aspira toata casa

Datul cu aspiratorul reprezinta unul dintre cele mai simple si cele mai rapide remedii care te ajuta sa scapi de acarienii de praf. Aspiratorul poate sa reduca eficient praful de la suprafata si poate indeparta toti alergenii din locuinta. Cand alegi aceasta solutie, e bine sa tii minte cateva reguli:

– Cumpara un aspirator cu un filtru HEPA incorporat

– Da cu aspiratorul in casa de doua ori pe saptamana si insista sa dai in zonele unde se aduna cel mai mult praf: sub pat sau in preajma usilor, sub canapea, etc.

– Evita sa stai in camera unde ai aspirat cel putin 2 ore, dupa curatenie.

– Da cu aspiratorul pe perdele, pe canapele, pe covoare, pe tapiterie si pe alte suprafete moi.

Cum mai poti sa scapi de acarienii de praf

Exista multe alte modalitati pentru a rezolva aceasta problema:

  • Foloseste un aparat de aer conditionat sau un dezumidificator pentru a mentine umiditatea din locuinta undeva intre 30% si 50%.
  • Schimba filtrul HEPA al aspiratorului la intervalul de timp recomandat de producator.
  • Cumpara pentru cel mic doar jucarii de plus care se pot spala si spala-le cat mai des. Nu tine jucariile de plus pe pat.
  • Sterge suprafetele frecvent, fie cu un prosop umed sau cu un mop. Asa vei reduce cantitatea de praf si vei preveni acumularea acestuia.
  • Arunca obiectele nefolositoare, acolo unde se acumuleaza mult praf.
  • Spala perdelele si curata mobila cu tapiterie cat mai des (ideal ar fi sa le cureti cu aburi).

CITEȘTE ȘI: Avertismentul unui medic specialist ORL: Greşelile care trebuie evitate în igiena nazală

  • Daca este posibil, inlocuieste covoarele si o podea din lemn, linoleu, placi de gresie etc.
  • Nu iti face patul dimineata.
  • Nu lasa animalele de companie in dormitor.

Comentarii: