REVIEW

Îmbrăcămintea influenţează sănătatea pielii. Care materiale sunt indicate şi care sunt cele nocive

ledvance.com

Pielea, cel mai mare organ al organismului, este acoperita, in cea mai mare parte a timpului, de diverse tesaturi. Unele dintre acestea, insa, sunt extrem de daunatoare, provocand iritatii si alte probleme dermatologice. Iata ce materiale ar trebui sa porti pentru a avea o piele sanatoasa!

Nailonul, poliesterul si lycra sunt tesaturi care nu permit pielii sa respire, stimuleaza transpiratia, provoaca iritatii si reactii alergice. De aceea, e indicat sa evitam purtarea hainelor confectionate din asemenea materiale, cu toate ca de multe ori acestea sunt mult mai accesibile din punct de vedere al pretului, dar se si asaza mai bine pe corp.

Medicii dermatologi ne sfatuiesc sa alegem materiale naturale, care sa permita pielii sa respire, potrivit doc.ro. Materialele naturale sunt obligatorii in cazul celor care sufera de alergii, iritatii la nivelul pielii sau care au, pur si simplu, o piele sensibila.

Iata catre ce materiale ar trebui sa iti indrepti atentia atunci cand mergi la cumparaturi, daca vrei sa ai o piele sanatoasa:

Bumbac organic

Probabil ca ai auzit, in repetate randuri, ca ar trebui sa porti sosete de bumbac. Ei bine, aceasta recomandare este valabila pentru orice articol vestimantar. Bumbacul organic este bland cu pielea, fiind hipoalergenic. Totodata, tesaturile din acest tip de bumbac lasa pielea sa respire, asa ca pot fi purtate cu succes in zilele calduroase.

CITESTE SI: Scapă de cutele de pe haine, fără fier de călcat! Metode alternative de îndreptare

In

Daca vrei ca pielea ta sa fie protejata de praf si de substantele toxice din aer, inul este un material pe care ar trebui sa il porti. Acesta protejeaza totodata pielea de radiatiile ultraviolete in proportie de 50%, ceea ce inseamna ca este un material pe care e indicat sa il porti pe timpul verii, cand te expui la soare. Fiind rezistent la bacterii si fungi, inul poate fi purtat si daca ai de-a face cu afectiuni cutanate.

Panza de canepa

Aceasta panza tine de cald si devine din ce in ce mai moale pe masura ce trece timpul. Datorita texturii sale poroase, aceasta panza permite pielii sa respire. Fiind o textura pigmentata in mod natural, aceasta este supusa mult mai putin proceselor de colorare chimica.

Matase

Specialistii considera matasea ca fiind cel mai delicat material pe care il putem purta. Aceasta este hipoalergenica, avand o structura proteica aparte. Regleaza temperatura corpului, absoarbe umiditatea rapid, nu se murdareste usor si nu absoarbe mirosurile neplacute. Persoanele care sufera de eczeme sau iritatii cutanate pot purta fara probleme matase.

Lana

Lana mentine temperatura corpului, absoarbe umiditatea si permite totodata pielii sa respire. Aceasta este rezistenta la murdarie, dar si la acarieni. Daca ai pielea sensibila sau foarte uscata, evita hainele din lana pe care le porti direct pe piele – asta inseamna ca nu e indicat sa porti un pulover din lana, insa poti purta fara probleme un palton de lana.

Casmir

Aceasta fibra naturala mentine corpul cald, in ciuda frigului, insa permite totodata pielii sa respire.

Piele

Persoanele care sufera de alergii pot purta fara probleme articole vestimentare din piele.

CITESTE SI: Specialiştii ştiu de ce are nevoie vaginul pentru a fi sănătos: NU purtaţi lenjerie intimă!

Ce materiale sa eviti pentru a-ti proteja pielea

Tesaturile din bambus

Cu toate ca ai fi tentat sa crezi ca bambusul este benefic pentru piele, fiind natural, te inseli. Pentru a transforma textura aspra a bambusului intr-o fibra moale se folosesc o serie de substante chimice toxice pentru pielea ta.

Materialele sintetice

Incepand de la nailon si pana la poliester ori spandex, orice fibra sintetica trebuie evitata, intrucat impiedica pielea sa respire si favorizeaza iritatiile cutanate.

Materialele care nu se sifoneaza

Pentru a nu se sifona niciodata, unele materiale sunt tratate cu amestecuri chimice toxice, pe care ar fi bine sa le tii departe de pielea ta.

Comentarii: