NUTRITIE SANATATE

Mustul, băutura bogată în vitamine și minerale și care scade tensiunea: Cui îi este interzisă

avantaje.ro

Strugurii aduc o mulţime de beneficii pentru sănătate, iar acest lucru face din deliciosul must una dintre cele mai sănătoase alegeri cand vine vorba de consumul de lichide. Medicii atrag atenţia că nu este recomandat oricui. Chiar şi persoanele sănătoase trebuie să îl bea cu moderaţie doarece conţine foarte mult zahăr.

Mustul conţine antioxidanţi, fortifică imunitatea, este bogat în vitaminele A, B1, B2 şi minerale, stimulează sistemul nervos, reduce retenţia de apă şi energizează organismul.

CITEȘTE ȘI: ‘Biblia’ vitaminelor: Efectul incredibil al extractului din sâmburi de struguri asupra sănătății

Contraindicat diabeticilor

Chiar dacă are multe beneficii pentru sănătate, mustul este contraindicat în anumite situaţii, devenind periculos pentru anumite categorii de persoane.

“Mustul nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate. Consumat în cantităţi mari, mustul îngraşă, întrucât are un conţinut mare de zahar şi este foarte bogat din punct de vedere caloric. Se consideră că un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri. Pentru că are foarte mult zahar în compozitie, aproximativ 280 grame/litru, mustul este contraindicat diabeticilor sau celor cu rezistenţă la insulină.

Cu cât trec zilele, cu atât concentraţia de alcool din must creşte. Dacă în prima zi după ce a fost stors din struguri, mustul nu conţine deloc alcool sau cel mult 1%, după 3-4 zile fermentează, prinde un gust uşor acrişor, iar gradul de alcoolemie ajunge chiar şi la 4%. Prin urmare, dacă urmează să te urci la volanul maşinii, evită consumul de must”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie, potrivit adevarul.ro.

Bogat în vitamine şi minerale

Gustul înţepător, catifelat şi cu o savoare unică al mustului este de nerefuzat. Obţinut din struguri care se storc bine până iese toată zeama, mustul se transformă ulterior în vin. Până “fierbe”, licoarea obţinută este extrem de bogat în vitamine, minerale, polifenoli, vitamina C şi alte substanţe importante pentru organism.

Mustul conţine vitaminele A, B1, B2 şi vitamina C şi are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii, mustul devenind şi o puternică armă împotriva cancerului datorită conţinutului mare în antioxidanţi. Deoarece mustul conţine resveratrol, un antioxidant-minune din pieliţa strugurilor, ce previne şi combate cancerul, acesta are şi proprietăţi antiinflamatoare, tonice, antidiabetice şi protectoare pentru inimă.

Mustul este şi un tonic pentru minte datorită conţinutului său de lecitină şi de săruri de fosfor. “Mustul cel mai bun se prepară din strugurii zdrobiţi în blender, cu tot cu coajă, după ce au fost curăţaţi de seminţe. După ce a fost preparat, se consumă imediat şi nu se fierbe deoarece se pierd toate vitaminele şi mineralele esenţiale, ”, spune specialistul.

CITEȘTE ȘI: Minunea naturii: Preparatul din struguri care previne cancerul şi încetineşte îmbătrânirea

Scade hipertensiunea

O cură de must făcută toamna aduce numai beneficii organismului. Mustul are grijă de inimă, scade hipertensiunea arterială şi diminuează riscul accidentelor vasculare Prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, a elasticităţii arteriale şi a funcţiei vasculare, consumul de must te ajută să eviţi oboseala cardiacă şi te pune la adăpost de accidentele vasculare cerebrale.

Polifenolii reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge şi oxidarea colesterolului „rău“ – una din principalele cauze ale fixării acestor plachete pe pereţii arterelor. Compusul din must numit resveratrol diminuează luările în greutate, împiedicând astfel apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii.

Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi reduc leziunile inflamatoare care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului, producătoare de insulină.

Comentarii: