NUTRITIE SANATATE

Adevărul despre mitul ”somnului de frumusețe”! Când și cât ar trebui să dormim în timpul curelor de slăbire, sfaturi de la specialiști

theriseandshine.com

Ani buni am crezut întotdeauna în ceea ce toată lumea ”somn de frumusețe”. Mai exact, de la top-modele la așa-ziși specialiști, cu toții propovăduiau acel somn de după amiază, despre care aflăm însă acum că nu doar că nu are nici cel mai mic efect asupra pielii, cearcănelor și așa mai departe, dar ne mai poate face și rău, la o adică. Concret, ”somnul de frumuseţe” poate perturba ritmul circadian, care afectează procesul de eliminare al hormonilor.

Și surpriză mare: unde ne afectează cel mai tare așa-zisa odihnă din timpul zilei? Atunci când ne chinuim să urmăm o cură de slăbire. Pentru că, spun cercetătorii americani și nu numai, somnul de după-amiază mai degrabă contribuie la starea de oboseală din timpul zilei, care la rândul ei gestionează capacitatea de antrenament și, atenție, de motivație.

Da, e adevărat că somnul ajută la frumusețe și în diete, doar că ceea ce aveți de făcut este să dormiți 7-9 ore pe noapte, susține într-un interviu pentru POPSUGAR, Dr. Rizwana Sultana, medic şi profesor la Universitatea de Medicină din Texas, citat de portalul ”Ce se întâmplă, doctore?”.

Citește și: DIETE RAPIDE/ ”Dieta Prințesei”, cea mai cunoscută și eficientă dietă

Somnul, vital pentru eliberarea hormonilor

De cele mai multe ori, când vrem să slăbim ne concentrăm pe sport și regim. În general, încercăm să urmăm o dietă moderată care să cuprindă proteine, legume şi carbohidraţi, combinate cu antrenamente cardio şi greutăţi. Dar cei mai mulți dintre noi, ignorăm un aspect incredibil de important  uitând de beneficiile pe care le are somnul în procesul de slăbire.

Experții de la Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor, înfiinţat în anul 2016, ne anunță că pentru buna funcționare a organismului, somnul este vital. În timp ce dormim, se produce acea echilibrare a hormonilor, în special grelina, hormon care stimulează apetitul şi leptina, care te ajută la satisfacerea poftei de mâncare. Ei susțin că atunci când ne lovește oboseală, nivelul de grelină creşte, iar nivelul de leptină scade, rezultând astfel un dezechilibru prin care corpul ne transmite că nu am mâncat suficient, că ne e foame. Inevitabil, toate aceste semnale duc la bucătărie sau la frigider, unde cu siguranță vom mânca. Mult. Și ce vom mânca? Dulciuri.

În plus, în timp ce dormim, sunt produș mai mulţi hormoni, inclusiv cei de creştere, de unde rezultă şi creşterea masei musculare. Deci așa se face că somnul ajută la menţinerea unui ţesut sănătos al corpului şi masei musculare.

Comentarii: