REVIEW SANATATE

Aerul condiționat, o sursă de boli: Ce riști dacă nu îl folosești corect

Foto: ac.ncracres.com

Utilizat abuziv, la temperaturi joase şi fără a fi întreţinut corespunzător, aerul condiţionat declanşează multe probleme de sănătate, de la infecţii respiratorii minore până la boli mai grave ca legioneloza. În plus, puteți face infarct la trecerea bruscă de la rece la cald.

Boli respiratorii

Aparatele de aer condiţionat nu aduc aer proaspăt, ci menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai.

Pentru dezumifidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza (o formă severă de pneumonie). “Aerul condiţionat favorizează înmulţirea Legionellei, care ajunge în plămâni. Dacă nu se tratează, bolnavul intră în comă şi moare”, explică epidemiologul Alexandru Rafila, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Cum să păstrezi răcoare în casă FĂRĂ folosirea aerului condiţionat

Migrene şi sinuzită

Inflamarea sinusurilor nazale este, de regulă, provocată de infecţii bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzată şi de reacţii alergice (la polen, la praf, poluanţi), aerul uscat, sistemele de ventilaţie etc. Alte afecţiuni cauzate de aerul rece sunt rinitele, faringitele şi răguşeala.

Afecţiuni oculare

Afecţiuni oculare cum ar fi conjunctivita sau blefarita pot apărea atunci când aerul condiţionat este utilizat excesiv şi când filtrele aparatului nu sunt curăţate cu regularitate. La persoanele sensibile, curenţii de aer pot favoriza şi apariţia infecţiilor urechii- otita medie.

Obezitate

Oamenii care stau mult timp în încăperi cu temperaturi constante se îngraşă mai repede pentru că organismul lor nu mai depună efort pentru a se încălzi sau răci. Această lipsă de activitate poate favoriza obezitatea, informează specialiştii citaţi de ABC News.

CITEȘTE ȘI: NU mai porni aerul condiţionat IMEDIAT după ce urci în maşină! Iată de ce

Infarct

Trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior poate aduce organismul în șoc termic. La risc sunt mai ales cardiacii, dar și persoanele sănătoase pot avea dificultăți de respirație. “Această trecere implică o stimulare cardiovasculară intensă, o suprasolicitare. Vasele de sânge se dilată, crescând riscul de infarct, accident vascular sau stop cardio- respirator.Pericolul e și mai mare dacă aceste treceri sunt mai numeroase, de exemplu când tot coborâm din mașină”, avertizează medicul de familie Călin Ciubotaru.
Aerul condiţionat este luxul necesar pentru supravieţuirea în birouri sau în transport în comun pe vreme caniculară. Folosit “cu cap”, nu vă afectează sănătatea.

Medicii vă oferă câteva sfaturi:

  • Nu staţi sub jetul de aer rece, pentru că riscaţi să faceţi paralizie facială;
  • Curăţaţi filtrele de două ori pe an;
  • Reglaţi temperatura la 24-25 de grade, astfel încât diferenţa de la interior la exterior să nu fie mai mare de 6 grade;
  • Nu amplasaţi aparatul în camera copilului, ci pe hol şi ţineţi uşile deschise

Comentarii: