REVIEW

Aerul din casă e mai poluat decât cel de afară! Şase metode prin care îl poţi purifica

mumabee.com

Aerul din interior poate fi de doua pana la cinci ori mai poluat decat cel din exterior, si, avand in vedere ca Agentia pentru Protectia Mediului estimeaza ca oamenii petrec isi 90% din timp in locuinte sau cladiri de birouri, purificarea este esentiala.

Calitatea slaba a aerului poate pune in pericol sanatatea familiei, motiv pentru care este important sa iei masurile potrivite pentru a te asigura ca locuinta esta bine ventilata.

De exemplu, un aparat de dezumidificare poate tine sub control umiditatea excesiva din orice camera, astfel poti diminua riscul aparitiei mucegaiului sau a igrasiei. Un aer plin de spori de mucegai este mai greu de detectat pana la aparitia primelor simptome ale unor boli de plamani.

CITEȘTE ȘI: NU mai arunca la gunoi cojile de portocale. Sunt foarte utile pentru curăţenie în casă

Iata si alte masuri pe care le poti lua pentru a spori calitatea aerului din interiorul locuintei:

Imbunatateste aerul din dormitor

Oamenii isi petrec, in medie, o treime din viata in dormitoarele lor, iar aceste incaperi pot fi pline de alergeni, substante chimice si mirosuri. Ca sa respiri un aer mai sanatos, poti lua cateva masuri pornind de la locul cu cel mai ridicat nivel de poluare din casa. Astfel, este indicat sa speli cearsafurile saptamanal, sa tii animalele de companie departe de dormitor si in special de pat, sa inlocuiesti salteaua odata la zece ani si pernele la fiecare doi ani. De asemenea, este recomandat sa dai cu aspiratorul saptamanal.

Pastreaza podelele curate

Substantele chimice si alergenii se pot acumula in praful din locuinte, iar podelele sunt cele mai expuse. De aceea, folosirea permanentă a unui aspirator te poate ajuta sa scapi de toxine, potrivit acasa.ro. In zonele mai des circulate, este recomandat ca procesul de curatenie sa fie repetat, pentru a avea siguranta ca a fost aspirat tot praful acumulat. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, e indicat sa aspiri de doua sau de mai multe ori pe saptamana.

Urmatorul pas, dupa aspirare, este curatarea podelelor cu ajutorul mopului. Acesta elimina murdaria pe care nu a captat-o aspiratorul.

Totodata, este de preferat sa nu folosesti covoare. Acestea actioneaza ca un magnet pentru particule nesanatoase, cum sunt chimicalele, praful, parul de animale sau murdaria. Aspirarea, in majoritarea cazurilor, nu face decat sa imprastie toate aceste particule in atmosfera.

Nu fuma in interior

Fumul de tigara se numara printre cei mai periculosi poluanti ai aerului. Potrivit specialistilor, nu exista o cantitate de fum care sa fie acceptabil in ceea ce priveste nivelul de toxicitate. Drept urmare, nu permite nimanui sa fumeze in interiorul locuintei.

Instaleaza un detector de monoxid de carbon

Intoxicarea cu monoxid de carbon ucide zeci de oameni anual și alte cateva sute au nevoie de interventii medicale, dupa expunerea la acest gaz inodor. Simptomele initiale ar putea fi asemanatoare cu cele ale gripei. Daca acestea se intalnesc la mai multi membri ai familiei – inclusiv la animalele de companie – s-ar putea sa fie provocate de expunerea la monoxid de carbon. Pentru a te proteja, poti instala un detector in apropierea dormitoarelor.

CITEȘTE ȘI: Un Crăciun fără stres – Cum să te organizezi pentru a avea uşor o casă curată

Remediaza defectiunile

Ploaia si umiditatea crescuta pot reprezenta principala cauza a aparitiei umezelii în locuință și chiar a mucegaiului, care pot provoca diferite probleme de sanatate: respiratie suieratoare, tuse si astm. Drept urmare, este indicat sa verifici, cel putin o data pe an, acoperisul, fundatia si subsolul, pentru a descoperi problemele de umiditate.

Evita pesticidele

Daca vrei sa scapi de daunatori, pesticidele nu sunt cea mai buna solutie. Acestea pot provoca probleme de sanatate si pot fi daunatoare pentru copii si animale de companie. Poti tine daunatorii la distanta si fara sa folosesti substante chimice. Astupa gaurile pe unde ar putea intra, pastreaza mancarea in recipiente etanse, acopera cosul de gunoi si nu lasa firimituri pe masa sau pe podea.

Comentarii: