NUTRITIE SANATATE

Ai grijă la aceste alimente: Duc la formarea cheagurilor de sânge, potrivit medicilor

eyecare2020.com

Ai grijă la aceste alimente: Duc la formarea cheagurilor de sânge, potrivit medicilor. Cheagurile de sânge pot fi periculoase, în funcție de locul în care se formează și de dimensiunea lor. Ele pot bloca complet sau parțial fluxul de sânge către diferite organe și țesuturi, în special către creier, plămâni și inimă.

Dacă un cheag de sânge se formează în venele profunde ale membrelor inferioare (tromboză venoasă profundă), există riscul ca acesta să se desprindă și să migreze către plămâni, cauzând o embolie pulmonară. Aceasta poate reprezenta o urgență medicală și poate fi fatală în cazuri severe.

Formarea cheagurilor de sânge în artere, numită tromboză arterială, poate bloca fluxul de sânge către inimă, creier sau alte organe. Astfel, un cheag de sânge în artere poate provoca atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau probleme de circulație în alte părți ale corpului.

CITEȘTE ȘI: Combinații otrăvitoare: 5 alimente pe care să nu le consumi împreună cu laptele

Ai grijă la aceste alimente: Duc la formarea cheagurilor de sânge, potrivit medicilor

Potrivit experților, printre produsele care provoacă formarea cheagurilor de sânge se numără carnea de porc și ficatul de vită, care sunt deosebit de periculoase deoarece conțin colesterol și vitamine din grupa K.

Datorită conținutului de colesterol, și cârnații afumați ar trebui excluși din dietă. Deoarece grăsimea din compoziția lor se depune pe pereții vaselor de sânge, experții sfătuiesc să-l înlocuiască cu pasăre sau vită (dar nu cu ficat). Rețineți! Carnea afumată și grăsimile animale sunt în general greu de digerat.

În plus, margarina este deosebit de periculoasă pentru formarea cheagurilor de sânge. Grăsimile trans din compoziția sa fac sângele gros, după care se formează plăci, care apoi se transformă în cheaguri de sânge.
Dacă suferiți deja de tromboză venoasă, trebuie să aveți grijă la cafea și ciocolată.

Cofeina și substanțele din ciocolată contribuie la formarea cheagurilor de sânge. Rețineți că alcoolul este contraindicat și persoanelor cu tromboză venoasă profundă.

Alimente ce dizolvă cheagurile de sânge

Printre alimentele care subțiază sângele, se numără: somonul, curcuma, ghimbirul, usturoiul, migdalele și vinul roșu.

Somonul

Somonul se află în fruntea listei cu alimente ce dizolvă cheagurile de sânge, deoarece este bogat în acizi grași Omega-3. Aceștia ajută la prevenirea aglomerării trombocitelor din sânge și, implicit, contribuie la subțierea sângelui. În cazul în care nu consumi pește regulat, poți apela oricând la suplimentele alimente cu ulei de pește. Ai grijă, însă, ca acestea să fie de calitate, certificate și să conțină ulei de pește de mare adâncime.

Curcuma

Curcuma are proprietăți antiinflamatoare și anticoagulante, fapt ce contribuie la împiedicarea formării cheagurilor de sânge. Acest condiment poate fi adăugat în diferite rețete, cum sunt cele de curry și supele, dar poate fi consumat și sub formă de ceai sau turmeric latte.

Ghimbirul

Un alt aliment-minune în ceea ce privește subțierea sângelui este ghimbirul. Acesta conține un acid natural, care poartă numele de salicilat, un puternic diluant al sângelui. Rădăcina de ghimbir poate fi inclusă în mâncăruri sau poate fi consumată crudă, atât proaspătă, cât și uscată.

Usturoiul

Usturoiul este un antibiotic și un antimicrobian natural. Potrivit ultimelor cercetări, usturoiul are proprietăți antitrombotice, care reduc formarea cheagurilor de sânge.

Migdalele

Migdalele sunt bogate un vitamina E, un compus indispensabil vieții, care acționează constant pentru fluidizarea sângelui și pentru prevenirea formării cheagurilor. Acestea pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate în salate, paste sau sosuri.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care curăță plămânii: Îi ajută să funcționeze mai bine

Vinul roșu

Sunt numeroase studii care arată că un pahar de vin roșu băut în fiecare zi previne afecțiunile cardiovasculare, grație efectului de fluidizare a sângelui. Mai mult, acesta previne depunerea de grăsimi pe pereții arterelor și te ajută să te bucuri de o sănătate deplină. Cu toate acestea, este recomandat să nu exagerezi cu vinul roșu, deoarece poate crește riscul de accident vascular cerebral, scrie BZI.

Comentarii: