SANATATE

Ai grijă la inima ta: Simptomul cel mai periculos atunci când bei alcool

Foto: Pinterest.com

Ai grijă la inima ta: Simptomul cel mai periculos atunci când bei alcool. Cardiologul și chirurgul cardiovascular rus Dr. Alexey Utin spune că consumul de alcool , mai ales în exces, poate provoca un atac de fibrilație atrială – bătăi rapide și haotice ale inimii, iar acesta este un simptom periculos.

Ai grijă la inima ta: Simptomul cel mai periculos atunci când bei alcool

Specialistul subliniază că un atac de fibrilație atrială poate apărea a doua zi după consumul de băuturi alcoolice. Această afecțiune se numește sindromul inimii de vacanță (HFS), care începe după efectele toxice ale băuturilor alcoolice asupra celulelor musculare ale inimii.

CITEȘTE ȘI: Aceste persoane trebuie să aibă mare grijă cu alcoolul: Risc de instalare a demenței mult mai repede

Dr. Utin remarcă faptul că schimbările neplăcute apar uneori a doua seară sau a doua zi. „Pe lângă palpitațiile, frecvente și neregulate, senzația că inima „sare din piept” sau „bate ca o pasăre în colivie”, o persoană poate simți o slăbiciune severă, dificultăți de respirație și, uneori, dureri în piept”, împărtășește Dr. Utin.

Persoanele care suferă de acest sindrom sunt predispuse la hipertensiune arterială, la sindromul de apnee în somn (oprirea periodică a respirației în timpul somnului) și la obezitate.

Medicul a numit cea mai periculoasă consecință a fibrilației atriale formarea unui cheag de sânge în atriu, care poate bloca una dintre artere, inclusiv creierul, și poate provoca și un accident vascular cerebral masiv.

În acest sens, medicul solicită să se apeleze de urgență la un medic în cazul în care apar aceste afecțiuni. Specialistul comentează, de asemenea, impactul negativ al băuturilor alcoolice asupra psihicului. Potrivit acestuia, acest lucru duce la tulburări cognitive și tulburări volitive.

Persoanele cu dependență de alcool dezvoltă instabilitate emoțională, motiv pentru care nu găsesc modalități de rezolvare a disconfortului. Potrivit acestuia, dependența de alcool nu trebuie tratată cu medicamente, deoarece acestea au efecte secundare nedorite. Unele dintre ele blochează enzimele hepatice și opresc descompunerea alcoolului etilic, ceea ce duce la o eliberare și mai mare de toxine.

Medicul notează că „apare o intoxicație acută, care este însoțită de senzații neplăcute, dureroase”. Dacă beți prea mult, moartea este posibilă în acest caz”, spune cardiologul. El adaugă că unele medicamente utilizate în tratamentul dependenței de opiacee blochează receptorii opioizi din creier, ceea ce împiedică o persoană să experimenteze euforia provocată de băuturile alcoolice.

CITEȘTE ȘI: Cât de mult alcool pe săptămână scurtează viața cu 5 ani: Ce spun oamenii de știință

Consumul acestora poate avea un alt efect secundar periculos, sub forma dezvoltării unei tulburări depresive. Medicul recomandă ca, în prezența dependenței, o persoană să ceară ajutorul unui specialist și să nu încerce să rezolve problema pe cont propriu, potrivit actualno.com.

Comentarii: