REVIEW

Ai kilograme în plus? Cel mai eficient exercițiu pentru slăbit e și cel mai periculos dacă nu ești atent la aceste detalii

health.com

Problema obezității afectează întreaga societate. Exercițiile fizice în general și alergarea în special pot fi un ajutor valoros în combaterea acesteia.

Și Organizația Mondială a Sănătății avertizează despre această boală modernă, cu privire la diferitele probleme conexe care pot provoca chiar moartea.

Prin alergare, contribuim la schimbări pozitive în compoziția corpului, în principal la reducerea procentului de grăsime corporală. O astfel de scădere se datorează utilizării acizilor grași ca materie primă pentru producerea de ATP (adenozin trifosfat – molecule care servesc ca sursă de energie pentru celulă).

CITEȘTE ȘI: Sfaturi pentru persoanele supraponderale: Când trebuie consumate fructele pentru a nu îngrășa

Iată părerea medicului ortoped Roberto Naon: Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să folosim metoda aerobă (cardio).

Este o metodă de antrenament pe termen lung, de intensitate moderată, care permite o creștere a capacității cardiovasculare și arderea grăsimilor într-o zonă țintă specifică care poate fi determinată de ritmul cardiac.

Persoanele supraponderale trebuie să facă mișcare, dar înainte de asta trebuie să caute ajutor profesional pentru a nu suferi de probleme de sănătate.

Dacă vă place să alergați pentru a vă menține în formă, este important să fiți atent să nu vă răniți

Alergarea este una dintre cele mai democratice modalități care există – și mulți oameni se lasă conduși de acest sport, inclusiv cei care nu au o problemă cu greutatea. Dar alergarea atrage și oameni care au „burtică” și, indiferent de asta, aleargă în mod regulat de ani de zile, participă chiar la competiții – pentru neprofesionisti, desigur.

O persoană supraponderală trebuie să aibă grijă să nu-și rănească articulațiile, precum și să nu creeze un risc pentru sistemul cardiovascular. Excesul de greutate poate provoca leziuni la genunchi, glezne și șold. Dar există și alte riscuri: persoanele supraponderale au mai multe șanse de a avea hipertensiune arterială (tensiune arterială mare) și, dacă practică alergare intensă sau antrenamente cu greutăți, pot fi expuse riscului.

Medicii subliniază întotdeauna că toată lumea ar trebui să practice o activitate fizică, în special cei care sunt supraponderali – dar, obligatoriu, consultați-vă mai întâi cu profesioniștii din domeniul sănătății. Oamenii cu greutate peste medie pot alerga și pot merge repede, dar nu ar trebui să înceapă să facă exerciții fără nicio îndrumare de la un medic, nu ar trebui ca brusc și singuri să decidă să alerge la un maraton.

Este incontestabil și evident pentru toată lumea că alergarea cu un exces de greutate necesită o îngrijire suplimentară a sănătății, precum și pregătire pentru exercițiile fizice și sarcinile corespunzătoare. Iată ce ne sfătuiesc experții pe această temă.

1. Analize medicale

Indiferent de greutate – supraponderal sau nu, oricine începe exercițiile regulate ar trebui să fie supus unui examen medical complet. A avea un procent mai mare de grăsime corporală nu înseamnă neapărat că o persoană prezintă un risc cardiovascular mai mare. Indiferent de asta, desigur, ar trebui să-și facă controale periodic pentru a determina pragurile pentru antrenament în siguranță.

2. Începeți încet și treptat

La început, oamenii plinuți ar trebui să alterneze între mers rapid și mers lent, și să introducă treptat intervale mai lungi de alergare până când alergă tot timpul. La început este necesar să acumulați mai mult antrenament. O altă opțiune interesantă este alergarea în apă – întâmpină o rezistență mai mare. Astfel dobândiți condiție fizică fără alergările lungi pe asfalt.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care protejează arterele de colesterol: Le mențin sănătoase și curate

3. Mănâncă normal, chiar dacă ești supraponderal

Unii oameni, din dorința lor de a pierde în greutate, se bazează pe diete nebunești și agresive. Dar pentru a alerga ca supraponderali, trebuie să vă hrăniți corect organismul. De exemplu, alimentele cu un indice glicemic scăzut (absorbție lentă) eliberează zahăr mai lent în sânge și au ca rezultat o eliberare mai mică de insulină. Sunt bogate în celuloză (fibre) și oferă o sațietate mai mare – ca, de exemplu, în cazul ovăzului și al cartofilor.

Comentarii: