SANATATE

Ai toate motivele să faci saună: Efecte benefice asupra sănătății ale ritualului vechi de milenii

villaoblique.ro

Întărirarea sistemului imunitar, calmarea durerilor musculare și articulare și îmbunătățirea performanțelor sistemului cardiovascular sunt doar o parte din beneficiile pe care sauna regulată la are asupra sănătății.

Beneficiile acesteia sporesc în timpul unui ritual Aufguss realizat în saună, iar efectele se simt cel mai bine la nivel mental. Vă prezentăm mai jos ce presupune ritualul Aufguss, care sunt beneficiile acestuia, dar și contraindicațiile.

Ritualul de a face saună își are originile în Antichitate, de pe vremea romanilor (băile romane), însă cel mai răspândit și mai popular model este cel al saunei din țările nordice, în special sauna finlandeză, cu o vechime de peste 2 milenii. Oameni de pe tot globul au început să aprecieze ritualul saunei pentru starea de relaxare pe care o oferă, dar și pentru beneficiile asupra sănătății, îndelung dovedite, de-a lungul timpului.

Relaxarea musculară intensă, cu efect în ameliorarea durerilor musculare și articulare, întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular (cercetările medicale arată că ritmul cardiac crește în timpul ședințelor intensive de saună și coboară sub normal în faza de răcorire, astfel că sauna regulată antrenează mușchii inimii și îmbunătățește ritmul cardiac), eliberarea de stres și îmbunătățirea calității somnului sunt doar câteva dintre efectele benefice pe care ședințele regulate de saună le au asupra organismului, scrie doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Top 5 cure de DETOX. Alege-o pe care potrivită pentru tine!

Ritualul Aufguss îmbuntățește și sănătatea mentală

Saunele pot fi uscate sau umede (hammam), daruna din marile plăceri oferite de saună este cea a ritualului Aufguss, care sporește beneficiile saunei asupra sănătății, oferind o experiență multi-senzorială.

RitualulAufguss, practicat astăzi în majoritatea țărilor europene, este creat de un Maestru care folosește bulgări de gheață și combinații de uleiuri esențiale naturale pentru a crea aburi. Prin mișcările ritmice ale prosopului, steagului sau eventaiului, Maestrul direcționează aburul către participanții la saună, creând astfel o experiență senzorială terapeutică.

Circulația aburului încărcat de arome din timpul unui ritual Aufguss dentesionează și revitalizează participanții la saună. Ritualul Aufguss este urmat de răcorirarea cu gheață, pentru a crea un șoc termic ce eliberează adrenalină. Cu cât ritualul este susținut de un Maestru Aufguss cu mai multă experiență, cu atât show-ul va fi mai special. Astfel, pregătirea maeștrilor Aufguss se realizează, în prezent, înșcoli dedicate.

Ritualul Aufguss în saună activează sistemul limfatic, îmbunătățește sistemul imunitar și ține la distanță infecțiile. De asemenea, întărește și relaxează mușchii implicați în respirație, fiind recomandat chiar și în anumite forme de astm. Datorită efectelor de calmare a durerilor, ședințele regulate de saună sunt recomandate și în cazul pacienților care suferă de afecțiuni reumatice.

Beneficiile saunei merg mai departe de atât: sauna este o metodă perfectă de detoxifiere a organismului, prin transpirație intensă. Nu în ultimul rând, relaxează profund sistemul nervos central, îmbunătățește sănătatea mentală, în special dacă sauna este combinată și cu muzică, ce eliberează dopamină, hormonul fericirii, așa cum se întâmplă în cazul unui ritual Aufguss.

CITEȘTE ȘI: Scapă fără medicamente de durerile cauzate de reumatism! Soluţiile care nu au efecte secundare

Contraindicații saună

 • Boli inflamatorii acute (în special hepatice sau renale)
 • Infecții generale virale sau bacteriene, febrile
 • Infarct miocardic
 • Stare de decompensare cardiovasculară
 • Tulburări severe ale circulației cerebrale
 • Epilepsie
 • Glaucom
 • Tumori
 • Boli venoase cronice
 • Copiii sub 16 ani
 • Atenție trebuie să aibă și persoanele vârstnice, peste 65 de ani

Se recomandă, de asemenea, respectarea indicațiilor privind timpul maxim petrecut în saună.

Comentarii: