MOMS SANATATE

Alertă! Eurespal, siropul de tuse pentru copii, retras din farmaciile din România – poate genera afecțiuni cardiace

libertatea.ro

Unul dintre cele mai folosite siropuri de tuse pentru copii, Eurespal, a fost retras, luni, din farmaciile din România şi din Europa.

Decizia a fost luată în urma unui studiu efectuat în Franţa şi care a dovedit că acest medicament poate genera afecţiuni cardiace. De asemenea, au fost interzise şi comprimatele de Eurespal.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE, azi intră în vigoare! UE a interzis medicamentele la bucată

Decizia de oprire de la comercializare a fost luata după ce Agenţia Naţională de Securitate a Medicamentului din Franţa a emis o alertă în ţara respectivă.

Atenţionarea a fost emisă, luni, şi în Romania, de către distribuitorii de medicamente, cu recomandarea de a se opri de la vânzare. De asemenea, Agenţia Naţională de Securitate a Medicamentului a solicitat pacienţilor care au achiziţionat deja medicamentul să nu îl mai folosească şi să îl ducă înapoi la farmacie.

Agenţia franceză a medicamentului ANSM a fost anunţată de către producătorul Laboratoires Servier de decizia de retragere de pe piaţă a medicamentului fenspirid (Pneumorel în Franţa, Eurespal în România) din cauza noilor dovezi de creştere a riscului de aritmii cardiace (prin alungirea QT).

CITEȘTE ȘI: Medicamente pentru răceală: Ce funcţionează cel mai bine, în funcţie de simptome

În România mai există şi un alt preparat cu fenspirid (Epistat de la Gedeon Richter).

Comentarii: