SANATATE

Alimentația, mișcarea și zîmbetul, remediile asteniei de primăvară

Foto: Pinterest.com

Ce este astenia de primavara?

Bucuria venirii primaverii este adesea umbrita de aparitia unei stari de oboseala generala, incapacitate de concentrare, denumita „neoficial” astenie de primavara . Termenul de „astenie” nu este recunoscut oficial in medicina si trebuie stiut ca astenia de primavara nu este o boala, ci o stare fiziologica si are niste cauze foarte bine definite.

In lunile de iarna, organismul a fost solicitat de variatii de temparatura, umiditate, presiune, vant. In plus, lumina redusa din anotimpul rece ne influenteaza negativ starea psihica. Alimentatia din toata aceasta perioada a fost mai saraca in legume si fructe proaspete si mai bogata in grasimi, conservanti si aditivi, caracteristici alimentelor conservate. Organismul nu si-a primit cantitatea necesara de vitamine si minerale si rezervele sunt pe sfarsite. Simptomele asteniei de primavara sunt de fapt un semnal ca organismul are nevoie de hrana noua, proaspata, bogata in nutrienti.

Care sunt simptomele asteniei?

Cele mai frecvente manifestari ale asteniei de primavara sunt oboseala accentuata, ameteli, dureri de cap persistente, stari de greata si lipsa poftei de mancare. Deseori, pe langa epuizarea fizica apar si simptome psihice cum ar fi o teama permanenta nejustificata, ingrijorare, descurajare, tristete, dereglari ale somnului, o stare de iritare, ganduri depresive, dar si palpitatii sau incapacitate de concentrare.

Cum combatem astenia de primavara?

Cele mai bune remedii pentru tratarea asteniei de primavara se regasesc in alimentatie si in exercitiile fizice.

Alimentatia

In aceasta perioada, este bine sa consumam cat mai multe legume proaspete. Ele sunt bogate in vitamine si cresc rezistenta organismului. Verdeturile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care sufera de anemie. Astfel, salata verde, urzicile.stevia, spanacul, leurda, ceapa verde, patrunjelul, mararul, rosiile, fac minuni in tratarea asteniei. Alte alimente utile in astenia de primavara sunt fructele, in special cele cu un continut bogat in vitamina C, cum sunt merele si citricele. De asemenea, macesele si catina contribuie cu succes la reducerea starilor de oboseala cronica.

Datorita complexului de vitamina B, drojdia de bere ajuta la refacerea formei fizice si psihice. Este indicat sa luam zilnic o lingurita de drojdie de bere, amestecata cu miere.

O alta recomandare este sa consumam cat mai multe lichide, minim 2 l pe zi, deoarece detoxifica organismul.Se poate consuma apa sau sucuri naturale de fructe sau legume si se recomanda evitarea bauturilor cu continut mare de cofeina care epuizeaza si mai mult rezervele energetice scazute ale organismului.

Cura de vitamine si minerale

Daca suferim de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul nostru le ia din alimente sa nu fie suficiente. Prin urmare, se poate suplimenta dieta cu un complex de vitamine. De retinut este faptul ca acestea nu inlocuiesc o alimentatie variata, ci o completeaza.

Miscarea

Sport, mai mult decat somn. Specialistii afirma ca solutia pentru a scapa de oboseala nu este somnul, ci sportul. Exerciţiul fizic zilnic moderat, plimbările în aer liber, mersul pe jos sau cu bicicleta şi exerciţiile de fitness pot ajuta foarte mult la fortificarea organismului Pe langa faptul ca tonifica organismul fizic si psihic, acesta ajuta si la eliberarea endorfinelor, asa-numitii hormoni ai fericirii

Nu uitati de terapia comportamentala: zâmbiţi cât mai des, ieşiţi în parc când e soare, bucuraţi-vă de viaţă!

Comentarii: