NUTRITIE SANATATE

Alimentele care îmbunătățesc acuitatea vizuală: Ajută la prevenirea problemelor de vedere

foodrevolution.org

Pentru cei care sunt nevoiţi să lucreze de acasă în perioada pandemiei, lucrul la birou se poate prelungi, iar tentaţia de a petrece o mare parte din timpul liber tot în faţa unor ecrane este mai mare, mai ales în sezonul rece. Ochii au de suferit şi-i afectează nu doar oboseala, ci şi stresul care a crescut considerabil în ultimele luni. O alimentaţie echilibrată ajută la prevenirea problemelor de vedere.

Ai ochii roşii sau iritaţi şi lăcrimezi des? Poate fi vorba de o afecţiune oculară. Oboseala, stresul, poluarea, lipsa de vitamina A, dar şi produsele de îngrijire şi statul îndelung în faţa calculatorului sunt factori care pot irita ochii şi-i pot face sensibili în faţa unor diverse afecţiuni. Până ajungi la medicul specialist, poţi încerca şi câteva tratamente naturale pentru a o ameliora.

Dacă ai probleme de vedere care includ sensibilitate la lumină, vedere înceţoşată, senzaţii de arsuri sau mâncărimi la nivelul ochilor este posibil să ai o carenţă de vitamina B2 sau riboflavină. Include în dietă ciuperci, ficat, cereal integrale, mazăre, linte, vinete, praz, fasole, castraveţi. Descoperă ce alte alimente n-ar trebui să lipsească din dieta ta pentru a avea o vedere bună în continuare.

CITEȘTE ȘI: Mulţi oameni folosesc picăturile de ochi GREŞIT – Cum te asiguri că au efectul dorit

Morcov sub toate formele

Sucul proaspăt de morovi combate o boală numită xeroftalmie care apare ca urmare a unei deficienţe cronice de vitamina A şi care se manifestă prin uscarea conjunctivei şi a corneei. În general, pentru menţinerea sănătăţii ochilor, este utilă o cură de 2 luni cu suc de morcov. Se beau câte 2 căni, de 2 ori pe zi. Pulpa, sucul, frunzele uscate şi seminţele de morcov sunt foarte bune pentru creşterea acuităţii vizuale şi pentru îmbunătăţirea capacităţii de apărare a organismului contra infecţiilor, cu atât mai mult a celor apărute în zona ochilor.

Vitamina A are un aport important în buna funcţionare a ochilor, potrivit clickpentrufemei.ro. Asigură sinteza unor pigmenţi din conurile şi bastonaşele retinei, precum şi secreţia de lacrimi care umezeşte ochiul. Despre rolul vitaminei A în susţinerea acuităţii vizuale se ştia încă din Egiptul Antic, când li se dădeau ficat (care conţine multă vitamina A) celor care nu vedeau bine la lumină slabă, boală numită „orbul găinilor“, boală numită hemeralopie. Această vitamină se poate lua nu doar din morcovi, ci şi din ficat de pasăre, cartofi dulci, ardei graşi, tomate, portocale, banane, caise, mango, piersici, pepene.

Caută legume galbene şi verzi

Antioxidanţii au rol în menţinerea unei vederi bune. Carotenoizii luteină şi zeaxantină combat efectele negative ale radicalilor liberi şi sunt singurii care fac parte în mod natural din structura acelei zone a retinei responsabilă de vederea detaliată, macula, dar şi a cristalinului. Odată cu îmbătrânirea, ele nu mai eficiente, ceea ce afectează vederea. Aceşti antioxidanţi se pot procura atât din gălbenuş, cât şi din legumele şi fructele de culoare verde şi galbenă: porumb, broccoli, salată verde, varză, praz, dovlecel, avocado, kiwi, dar şi din gălbenuşul. Toate acestea trebuie mâncate în stare crudă, nepreparate termic.

Ia mai des afine

Chiar dacă nu este tocmai sezonul afinelor, acestea se găsesc în comerţ îndeosebi în varianta congelată, eventual aături de alte fructe de pădure. Acestea îmbunătăţesc acuitatea vizuală. Le poţi lua şi sub formă de ceai, în amestec cu fructe de măceş şi de cătină, flori de urzică şi de crăiţe care aduc un plus de vitamina A necesară ochilor. Infuzia se face dintr-o linguriţă de amestec la o cană cu apă, din care bei una sau două căni pe zi timp de două luni.

CITEȘTE ȘI: Mare atenţie! Ce să faci dacă ți-a intrat ceva în ochi

Nu doar afinele, ci şi măceşele, cătina şi coacăzele negre îmbunătăţesc acuitatea vizuală graţie antioxidanţilor pe care-i conţin şi a vitaminelor A, C, E. Coacăzele au cea mai mare cantitate de antocianină, circa 270 mg la 100 g. Aceasta este un puternic antioxidant care acţionează contra radicalilor liberi. Cătina este o sursă importantă de vitamina C, care menţine nivelul de colagen din cornee şi previne boli oculare precum degenerescenţa maculară ori cataracta.

Ideal ar fi ca fructele să fie consumate proaspete, ca atare, aproximativ 100 g pe zi, sau sub formă de suc. Sunt de folos şi congelate sau uscate, ca infuzie preparată din 250 ml de apă fiartă şi 2-3 linguriţe de fructe. Ceaiul de fructe de pădure aduce şi un plus de vitamina A.

Comentarii: