NUTRITIE

Alimentele care te ajută să combați astenia de toamnă: Îmbunătățesc funcțiile cognitive ale creierului și anulează efectele stresului

hips.hearstapps.com

Multe persoane se confruntă în această perioadă cu simptomele generate de astenia de toamnă, o stare care se manifestă în lunile de tranziție de la anotimul cald la cel rece. Pentru a combate aceste efecte neplăcute, care se manifestă prin oboseală aproape cronică și lipsă de randament la locul de muncă, chiar anxietate și o stare generală proastă, iată ce alimente trebuie să consumăm!

Ce mâncăm pentru a combate astenia de toamnă

Leguminoasele și nucile cresc nivelul de energie

„Este dovedit că, pentru ca organismul să funcționeze corect, trebuie să îi oferim proteine de bună calitate în fiecare zi. Leguminoasele și nucile sunt alimente bogate în proteine vegetale de înaltă calitate, sărace în grăsimi saturate și bogate în fier și minerale, o sursă excelentă de energie 100% sănătoasă”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech, potrivit click.ro.

Alimentele bogate în Omega 3 îmbunătățesc starea de spirit

De asemenea, recunoscutul nutriționist spune că peștele este un bun aliat în lupta contra asteniei de toamnă.

Somonul, tonul, macroul sau sardinele se remarcă prin cantitatea generoasă de acizi grași Omega 3, un nutrient esențial care acționează ca un neuroprotector puternic ce ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive ale creierului, protejându-l astfel de deteriorarea oxidativă și inflamație.

Alte alimente bogate în acizi grași Omega-3 sunt avocado, dovleacul, semințele de chia, uleiul de măsline.

CITEȘTE ȘI: Simptomele ASTENIEI de toamnă. Cum o poţi combate?

Vitamina C pentru sistemul imunitar

Vitamina C este esențială pentru a ne proteja de schimbările bruște de temperatură și pentru producerea de celule albe din sânge.

Celulele albe sunt responsabile cu apărarea organismului de agresiunile externe. Există multe fructe și legume cu un conținut ridicat de vitamina C.

Spre exemplu portocale, mandarine, struguri și kiwi. Cu toate acestea, există și o listă lungă de legume bogate în vitamina C pe care le puteți include în dietă.

Ardeiul gras, broccoli, spanacul, usturoiul sau busuiocul sunt surse excelente de vitamina C.

Alimente care combat stresul

Ritmul frenetic de zi cu zi și programul încărcat de muncă pot provoca anxietate și stres, două simptome specifice ale asteniei de toamnă.

Pentru a minimiza efectele negative, există alimente care ajută la combaterea stresului. Vorbim aici, spre exemplu, despre sparanghel, datorită conținutului ridicat de acid folic, fibre și vitamina B.

Iaurtul natural, care ajută la regenerarea florei intestinale și favorizează producția de serotonină. Ciocolata neagră, bogată în antioxidanți și magneziu, care reduce nivelul hormonilor de stres.

Lămâile și portocalele, citrice bogate în antioxidanți și vitamina C, pentru stimularea sistemului imunitar și scăderea nivelului de cortizol. Bananele, care conțin potasiu și triptofan cu un efect anti-stres deosebit.

CITEȘTE ȘI: Cum să învingi oboseala specifică asteniei de toamnă cu ajutorul a trei nutrienți

Suplimente naturale pe bază de plante pentru energie

Astenia de toamnă poate fi combătută și cu ajutorul suplimentelor lichide pe bază de plante naturale, special concepute pentru a ne revirgora, pentru a oferi energie organismului.

Atenție, însă, să nu alegeți orice supliment găsit în comerț sau online, ci acelea recomandate de nutriționiști, dovedite a fi eficiente, fără coloranți, zahăr, sau compuși chimici problematici.

Comentarii: