NUTRITIE SANATATE

Alimentele cele mai periculoase pentru pancreas – Cum să îți ajustezi dieta dacă ai pancreatită acută sau cronică

taste.com.au

Sărbătorile vin cu obiceiuri multe și frumoase, obiceiuri care se regăsesc din plin și în belșugul gastronomic al meselor de sărbătoare, pe care nu trebuie să le transformăm însă într-o amenințare la sănătatea noastră. De aceea, fără să renunțăm la tradiții, putem adapta aceste rețete, să le facem mai dietetice și mai prietenoase.

“Cele mai periculoase alimente pentru stomacul, pancreasul sau colecistul nostru sunt:

  • salata boeuf,
  • sarmalele,
  • friptura de porc,
  • cârnații din carne de porc
  • ouăle umplute.

Putem alege ingrediente mai dietetice (o maioneză mai ușoară, o carne mai slabă), metode de preparare mai potrivite (gătitul la cuptor sau grătar, în loc de prăjit) și să le consumăm cât mai simplu, cu salată din belșug și fără pâine, cartofi sau orez. Să nu uităm de tradiționalul cozonac, pe care este indicat să îl consumăm la masa de dimineață, împreună cu o cană de lapte/ ceai/ cafea, fără alte alimente.” explică dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Lipsa de calciu poate apărea în căteva minute sau în câteva luni: Cum o recunoști și ce o cauzează

Simptome pancreatită acută

Simptomele pancreatitei acute sunt posibile la orice vârstă, cu dureri constante sau întrerupte, care alternează cu perioade de acalmie, cu crize după mesele bogate în grăsimi animale sau după un consum exagerat de alcool sau băuturi cu cofeină. Aceste crize brutale sunt însoţite de greţuri, vărsături, balonări cu flatulenţă, diaree în alternanţă cu constipaţie, respiraţie urât mirositoare şi anorexie (faţă de grăsimi).

Bolnavul are paloare, ameţeli, transpiraţii reci, polinevrism, depresie psihică, anxietate, tulburări psihice, stări de agitaţie şi slăbire accentuată.În lipsa unui tratament adecvat, speranţa de viaţă a pacienţilor este mai scăzută cu circa 10 ani, comparativ cu media celor sănătoşi.

Ajustarea dietei este una dintre primele recomandări în cazul diagnosticării cu pancreatită acută sau cronică.

Iaurtul cu probiotice

Reduce inflamaţiile din corp, inclusiv pe cele de la nivelul pancreasului şi este indicat mai ales în caz de pancreatită acută.

Spanacul

Conţine o concentraţie ridicată de fier şi de vitamine din grupul B, importante pentru buna funcţionare a pancreasului.

Tofu

Reduce nivelul de grăsimi din sânge, una dintre cauzele pancreatitei.

CITEȘTE ȘI: Senzația de rece în piept: Cum poți să-ți dai seama dacă e ceva grav

Ciupercile Reishi

Echilibrează funcţiile pancreasului şi, în acelaşi timp, au efect antiinflamator, fiind eficiente în ambele tipuri de pancreatită.

5 Remedii din plante cu efect antiinflamator, cum sunt anasonul (300 ml infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă, în trei reprize), nalba şi vâscul (ambele sub formă de macerat la rece, preparat dintr-o linguriţă de rădăcini la 300 ml apă; se bea o cană pe zi).

Comentarii: