NUTRITIE SANATATE

Alimentele cele mai periculoase pentru pancreas: Pot solicita sistemul digestiv și crește nivelul de insulină

taste.com.au

Pancreasul este un organ esențial pentru organism, al cărui rol este de procesare corectă a zahărului, precum și de eliberare de enzime pentru facilitarea digestiei. Atunci când pancreasul este lezat sau inflamat, nu își poate îndeplini funcțiile. Netratate, aceste simptome pot duce la o afecțiune numită pancreatită.

Pentru că activitatea pancreasului este strâns legată de procesul de digestie, acest organ este direct afectat de ceea ce mănânci. În cazurile de pancreatită acută, inflamația pancreasului este adesea declanșată de prezența calculilor biliari, însă în cazurile de pancreatită acută, unde crizele se produc în mod repetat, alimentația joacă un rol foarte important.

Cauzele pancreatitei

Potrivit Departamentului de Sănătate al Statelor Unite, cea mai frecventă cauză a pancreatitei cronice este consumul de alcool în exces. De asemenea, pancreatita poate avea cauză genetică, sau poate apărea ca simptom al unei boli sau reacții autoimune. În multe cazuri de pancreatită acută, afecțiunea este declanșată de probleme de tract biliar sau de apariția calculilor biliari, potrivit doc.ro.

Forme de tratament pentru pancreatită

Dacă pancreasul a fost afectat grav de pancreatită, schimbarea alimentației este un prim pas pentru atenuarea simptomelor. Cu toate acestea, în anumite situații, pentru restabilirea funcției pancreasului, e posibil să fie nevoie și de tratament medicamentos. Medicul îți poate prescrie suplimente de enzime pancreatice, care trebuie consumate la fiecare masă.

Dacă durerile cauzate de pancreatita cronică persistă, poți lua în calcul și anumite terapii complementare, cum ar fi yoga sau acupunctura, pe care să le practici în tandem cu tratamentul prescris de medic. În anumite cazuri de pancreatită, este posibil să fie nevoie de intervenție chirurgicală.

CITEȘTE ȘI: Dieta recomandată de nutriționiști: Menține sănătatea inimii și nu presupune să te înfometezi

Alimente favorabile sănătății pancreasului

Pentru un pancreas sănătos, mai ales după perioade de exces, cum ar fi sărbătorile de Crăciun și de Paște, este nevoie de alimente bogate în proteine și antioxidanți, dar cu un conținut scăzut de grăsimi animale. Poți opta pentru carne slabă, fasole și linte, supe clare și diverse alternative la lactate, cum ar fi laptele și iaurturile vegetariene din migdale, ovăz, cocos, semințe de in și soia. În acest fel, pancreasul nu va fi suprasolicitat și își va putea îndeplini funcțiile mai ușor.

Experții sunt de părere, în acord cu cercetările existente, că persoanele care suferă de probleme de pancreas pot tolera undeva până la 30%-40% din caloriile provenite din grăsimi, atât timp cât acestea sunt preluate din alimente vegetale sau din alimente ce conțin trigliceride cu lanț mediu. Există, însă, și persoane care se simt foarte bine și cu un conținut chiar mai mic de grăsimi, și anume cu aproximativ 50 grame de grăsime pe zi.

Spanacul, afinele, cireșele și cerealele integrale pot, de asemenea, ajuta în procesul de digestie și lupta împotriva radicalilor liberi care îți pot afecta organele, interne, printre care și pancreasul. Dacă îți este poftă de ceva dulce, fructele sunt mereu o opțiune potrivită, în comparație cu dulciurile de pe piață care conțin zahăr adăugat și care pot afecta pancreasul, precum și crește riscul de diabet. Nu în ultimul rând, pentru gustări poți alege roșii cherry, feliuțe de castraveți sau ardei grași împreună cu hummus și fructe diverse.

Alimente care pot dăuna sănătății pancreasului

Printre cele mai periculoase alimente pentru buna funcționare a pancreasului se numără carnea roșie, organele, mâncarea prăjită, chipsurile din cartofi, maioneza, margarina și untul, lactatele cu conținut ridicat de grăsimi, produsele de patisserie și deserturile bogate în zahăr și grăsimi, băuturile cu zahăr adăugat. Mâncărurile bogate în grăsimi, cum ar fi preparatele tradiționale de sărbători, și anume salata beouf, friptura de porc, sarmalele, ouăle umplute sau chiftelele în sos sunt, de asemenea, de evitat, mai ales dacă ai probleme cu pancreasul.

Dacă suferi de pancreatită, este esențial să eviți alimentele cu grăsimi trans în regimul alimentar. De asemenea, mâncarea de tip fast food, cum ar fi hamburgerii, cartofii prăjiți și pizza, se numără printre cele mai periculoase alimente pentru sănătatea pancreasului. În plus, alimentele prăjite în baie de ulei pot declanșa oricând o criză de pancreatită, la persoanele afectate de boală. Nu în ultimul rând, se recomandă evitarea preparatelor obținute din făină albă și zahăr în exces, cum ar fi produsele de patiserie, torturile, biscuiții și prăjiturile. Acest tip de alimente pot suprasolicita sistemul digestiv și crește nivelul de insulină.

Dieta de recuperare la pancreatită

Dacă te afli în process de recuperare după pancreatită cronică sau acută, evită, în primul rând, consumul de alcool. Dacă fumezi, este important să te lași de obicei. Axează-te pe o alimentație săracă în grăsimi, care nu îți va suprasolicita pancreasul. Este important să te hidratezi corespunzător cu apă și cu băuturi cu electroliți, cum ar fi apa de cocos. De asemenea, poți apela la sfatul unui nutritionist, pentru un regim alimentar cât mai benefic.

CITEȘTE ȘI: Amestecul neobișnuit care este recomandat celor care se îmbolnăvesc des: Conține vitaminele A și C

Persoanele care suferă de pancreatită cronică au, de regulă, deficiență de vitamine, în special de vitaminele A, D, E și K, deci este important de suplimentat prin alimentație, în special, această carență.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în conturarea unui plan alimentar pentru recuperare:

  • Consumă între șase și opt mese mici pe durata întregii zile. Este mai ușor pentru sistemul digestiv să procese alimente în cantități mai mici și mai dese, decât trei mese mari.
  • Concentrează-te pe alimente ce conțin trigliceride cu lanț mediu ca principala sursă de grăsimi, deoarece acestea nu au nevoie de enzime pancreatice pentru a fi digerate. O sursă bună de asemenea, grăsimi este uleiul de cocos.
  • Evită un consum ridicat de fibre la o singură masă, pentru că fibrele încetinesc digestia, și astfel nutrienții din mâncare nu se absorb la fel de bine.
  • Alege un supliment cu multivitamine pentru a te asigura că îți iei toți nutrienții necesari în procesul de recuperare.

Comentarii: