NUTRITIE SANATATE

Alimentele cu efect anti-diabet: Întârzie golirea stomacului după masă

teotrandafir.com

Corpul tău, de obicei, gestionează nivelul de zahăr din sânge prin producerea de insulină, un hormon care permite celulelor să utilizeze zahăr circulant în sânge. Ca atare, insulina este cel mai important regulator al nivelului de zahăr din sânge

Cu toate acestea, mai mulți factori pot afecta gestionarea zahărului din sânge și pot duce la hiperglicemie.

Cauzele interne pentru glicemia mare includ atunci când ficatul produce prea multă glucoză, corpul tău face prea puţină insulina, sau corpul tău nu poate folosi în mod eficient insulina. Acesta din urmă este cunoscut sub numele de rezistență la insulină.

Factorii externi includ alegerile alimentare, anumite medicamente, un stil de viață sedentar și stresul. Managementul glicemiei este deosebit de important pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece nivelurile cronice ridicate de zahăr din sânge pot duce la complicații ale membrelor și ale vieții care pun viața în pericol, potrivit dcmedical.ro.

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci dacă ai prediabet: Alimentele care pot duce la instalarea diabetului de tip 2

Mănâncă mai multe fibre

Fibrele încetinesc digestia carbohidraţilor şi absorbţia zaharului, promovând astfel o creştere mai treptată a nivelului de zahăr din sânge. Există două tipuri de fibre – insolubile și solubile.

În timp ce ambele sunt importante, fibre solubile au rolul de a îmbunătăți managementul zahărului din sânge, în timp ce fibrele insolubile nu au acest efect. O dietă bogată în fibre poate îmbunătăţi capacitatea organismului de a regla glicemia şi de a minimiza scăderea zahărului din sânge. Acest lucru te-ar putea ajuta să gestionezi mai bine diabetul de tip 1.

Alimentele bogate în fibre includ:

  • legume
  • fructe
  • leguminoase
  • cereale integrale

Aportul zilnic recomandat de fibre este de aproximativ 25 de grame pentru femei și 35 de grame pentru bărbați. Asta înseamnă aproximativ 14 grame pentru fiecare 1.000 de calorii

Bea apă și hidratează-te

Consumul de apă suficientă te-ar putea ajuta să îți păstrezi nivelul de zahăr din sânge în limite sănătoase. În plus față de prevenirea deshidratării, vă ajută rinichii să alunge orice exces de zahăr prin urină.

O revizuire a studiilor observaționale a arătat că cei care au băut mai multă apă au avut un risc mai mic de a dezvolta niveluri ridicate de zahăr din sânge. Consumul regulat de apă poate rehidrata sângele, reduce nivelul de zahăr din sânge și reduce riscul de diabet

Unele dintre alimentele care au efect anti-diabet includ:

Oțet de cidru de mere

Potrivit unor cercetări mai vechi, acest ingredient poate reduce nivelul de zahăr din sânge prin întârzierea golirea stomacului după masă.

Scorțișoară

Acest condiment poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge prin creșterea sensibilității la insulină și încetinirea defalcarea de carbohidraţi în tractul digestiv. Acest lucru moderează creșterea glicemiei după masă. Cu toate acestea, mai multe de cercetare este necesar.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care stimulează sistemul imunitar al diabeticilor: Scad riscul infecțiilor

Mănâncă alimente bogate în probiotice

Probioticele sunt bacterii prietenoase care oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea reglementării zahărului din sânge.

Cercetările arată că aportul de probiotice poate reduce glicemia à jeun, hemoglobina glicată (HbA1c), și rezistența la insulină la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Studiile au descoperit că îmbunătățiri în nivelurile de zahăr din sânge sunt mai semnificative la persoanele care consumă mai multe specii de probiotice și pentru cel puțin 8 săptămâni. Alimentele bogate în probiotice includ alimente fermentate, cum ar fi:

  • iaurt, atâta timp cât eticheta afirmă că acesta conține culturi active vii
  • chefir
  • varză acră

Comentarii: