NUTRITIE SANATATE

Alimentele de care să te ferești: Formează pietre la rinichi

youtube.com

Alimentele de care să te ferești: Formează pietre la rinichi. Pietrele la rinichi sunt o afecțiune dureroasă și comună care poate fi afectată de o varietate de factori, inclusiv de alimentație. Anumite alimente sunt asociate cu un risc crescut de apariție a pietrelor la rinichi, iar înțelegerea acestor factori dietetici poate ajuta oamenii să ia măsuri pentru a preveni formarea lor.

Iată câteva alimente despre care se știe că contribuie la formarea pietrelor la rinichi.

Alimentele de care să te ferești: Formează pietre la rinichi

Alimentele bogate în oxalați

Oxalatul este un compus care se găsește în multe alimente pe bază de plante. Acesta se leagă de calciu în urină, ducând la formarea pietrelor de oxalat de calciu, cel mai frecvent tip de calcul renal.

Alimentele bogate în oxalați includ spanacul, sfecla, rubarba, sfecla roșie, nucile (cum ar fi migdalele și caju) și anumite fasole (cum ar fi fasolea neagră și soia). Deși aceste alimente sunt nutritive, consumul lor în cantități excesive poate crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

CITEȘTE ȘI: 5 alimente care curăță rinichii și îi protejează de pietre

Sodiu

O dietă bogată în sodiu poate contribui la formarea pietrelor la rinichi prin creșterea excreției de calciu în urină. Alimentele procesate, mâncarea de tip fast-food, supele la conservă și gustările sărate sunt exemple de alimente bogate în sodiu care ar trebui consumate cu moderație, în special la persoanele predispuse la pietre la rinichi.

Proteine animale

Dietele bogate în proteine animale, în special carnea roșie, carnea de pasăre și peștele, pot duce la niveluri mai ridicate de acid uric și calciu în urină, crescând riscul de apariție a calculilor renali pe bază de acid uric și calciu .

Este important ca persoanele cu risc să își echilibreze aportul de proteine cu surse vegetale și să rămână hidratate pentru a preveni formarea pietrelor.

Zahărul și siropul de porumb bogat în fructoză

Consumul excesiv de zahăr, în special sub formă de băuturi zaharoase precum sucurile carbogazoase, băuturile energizante și sucurile îndulcite, poate contribui la formarea pietrelor la rinichi.

Siropul de porumb bogat în fructoză, care se găsește adesea în alimentele procesate și în băuturile carbogazoase, poate crește excreția de calciu și oxalat în urină, ceea ce poate favoriza apariția pietrelor.

Suplimentele de calciu

Deși un aport adecvat de calciu este important pentru sănătatea oaselor, administrarea unor cantități excesive de suplimente de calciu fără supraveghere medicală poate duce la hipercalcemie și poate crește riscul apariției calculilor renali pe bază de calciu.

Este extrem de important să vă procurați calciul din surse alimentare și să consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua orice fel de suplimente.

Suplimente de vitamina C

Dozele mari de vitamina C, de obicei din suplimente mai degrabă decât din surse alimentare, pot fi metabolizate în oxalat, contribuind potențial la formarea de calculi renali de calciu-oxalat.

Se recomandă să se obțină vitamina C din surse naturale, cum ar fi fructele și legumele, mai degrabă decât să se bazeze exclusiv pe suplimentele alimentare.

Cofeina și alcoolul

Băuturile precum cafeaua, ceaiul și alcoolul pot avea un efect diuretic, ducând la deshidratare și urină concentrată, ceea ce poate favoriza formarea pietrelor la rinichi. Moderația este esențială și oamenii ar trebui să se asigure că sunt hidratați în mod adecvat atunci când consumă băuturi cu cofeină sau alcoolice.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care ajută la refacerea rinichilor bolnavi

Alimente pe bază de fosfați

Anumite alimente și băuturi, cum ar fi cola și sucurile care conțin fosfați, pot crește excreția de calciu și fosfat în urină, contribuind potențial la formarea de pietre de calciu-fosfat. Limitarea consumului acestor produse poate ajuta la reducerea riscului.

Pe lângă evitarea sau limitarea acestor alimente, menținerea hidratării prin consumul de apă din abundență pe tot parcursul zilei este esențială pentru prevenirea pietrelor la rinichi. Apa ajută la diluarea urinei și la reducerea concentrației de substanțe care pot forma pietre.

Includerea surselor alimentare de citrat, cum ar fi lămâile și portocalele, poate fi, de asemenea, benefică, deoarece citratul previne formarea pietrelor, potrivit actualno.com.

Comentarii: