NUTRITIE SANATATE

Alimentele și băuturile de Crăciun ne pun sănătatea în pericol? Concluzia sumbră a unui studiu

publika.md
Foto: Pinterest.com

Una dintre cele mai probabile perioade din an pentru a face un atac de cord este în ajunul Crăciunului. Pentru a ajunge la această concluzie destul de sumbră, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au analizat peste 280.000 de cazuri de infarct miocardic raportate în cadrul studiului SWEDEHEART.

Risc de a suferi atac de cord în Ajunul Crăciunului

Aceștia au descoperit că riscul de a suferi un atac de cord în Ajunul Crăciunului a fost cu 37% mai mare decât în timpul unei perioade de control și că acest risc a atins un maxim în jurul orei 22:00. Ei s-au întrebat dacă nu cumva toată mâncarea, băutura și nopțile reci din săptămânile premergătoare Ajunului Crăciunului ar fi putut contribui la acest lucru.

Cu siguranță este adevărat că toate grăsimile și zahărul în plus pe care le consumați în perioada premergătoare Crăciunului vă vor pune la încercare talia și inima. Dar, presupunând că supraviețuiți în Ajunul Crăciunului, ce parte a cinei de Crăciun este cel mai probabil să vă pună inima în pericol?

CITEȘTE ȘI: Nu te lăsa dus de val la masa de Crăciun: Cum să NU mănânci prea mult

Ați putea crede că mâncarea de curcan va fi mai prietenoasă cu inima decât carnea roșie. Dar probabil că nu este așa.

Într-un studiu recent, condus de oamenii de știință de la Spitalul de Copii Benioff din Oakland, California, aceștia au rugat 113 bărbați și femei sănătoși să mănânce fie o dietă bogată în carne roșie, fie carne albă sau proteine fără carne timp de patru săptămâni, fiecare într-o ordine aleatorie.

Spre surprinderea lor, au constatat că consumul de carne roșie sau de carne de pasăre a avut un efect similar asupra nivelului de colesterol din sânge. Totuși, vestea bună a fost că, deși consumul acestor tipuri de carne a crescut nivelul lipoproteinelor cu densitate scăzută (adică LDL, descrise în mod obișnuit drept „colesterol rău”), efectul a fost în principal creșterea particulelor mari de LDL. Această formă de LDL pare a fi destul de benignă.

Și cum rămâne cu cartofii prăjiți?

Din anumite motive, oamenii cred că este o idee bună să petreacă ore întregi la chiuvetă curățând cartofi pentru masa de Crăciun. Nu este așa!

Coaja cartofilor este bogată în fibre solubile și insolubile. Fibrele ajută la legarea acizilor biliari, pe care corpul dumneavoastră îi produce pentru a ajuta la digerarea alimentelor. Acest lucru este grozav, deoarece acizii biliari sunt făcuți din colesterol. Așa că dați-le o spălare acestor cartofi.

În ciuda credinței larg răspândite că nu este bine să prăjești alimente în ulei de măsline, acesta este o grăsime stabilă. De asemenea, se pare că este bun pentru inimă în mai multe moduri diferite.

CITEȘTE ȘI: Cele mai frumoase tradiții românești: Cum petrec românii Crăciunul în fiecare parte a țării

Consumul de ulei de măsline extravirgin scade inflamația

Consumul de ulei de măsline extravirgin scade inflamația, împiedică oxidarea colesterolului LDL „rău” (care este un pas important către ateroscleroză) și s-a demonstrat, de asemenea, că ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Posibil ca cea mai rea parte a mesei să fie deserturile de Crăciun.

Bogate în calorii și zahăr, aceastea vă vor împinge glicemia în sus și vor avea un impact major asupra nivelului de trigliceride, care reprezintă un alt predictor semnificativ al bolilor de inimă. Pe de altă parte, sunt delicioase.

Comentarii: