NUTRITIE SANATATE

Sfatul medicului: Aceste alimente ajută la reducerea nivelul colesterolului rău

FOTO: adihadean.ro

Creșterea nivelului de colesterol rău din organism poate declanșa probleme cardiovasculare grave. O dietă sănătoasă și exercițiile fizice pot ajuta la scăderea nivelului de LDL.

Colesterolul este produs de ficat și este o substanță chimică folosită pentru a produce diverși hormoni, membrane celulare și protecție nervoasă în organism. Dieta este o parte importantă a nivelului de colesterol din organism, în care există atât colesterol rău (LDL – lipoproteine cu densitate scăzută), cât și colesterol bun (HDL – lipoproteine cu densitate mare).

Acumularea de plăci în vasele de sânge

Potrivit Dr. Somnath Gupta, medic consultant și diabetolog, nivelurile crescute de colesterol rău duc la acumularea de plăci în vasele de sânge, ceea ce reduce fluxul de sânge către organul final și îl deteriorează prin declanșarea atacurilor de cord sau a accidentelor cerebrale.

„Cu toate acestea, eliminarea colesterolului dăunător din arterele sanguine este ajutată de colesterolul bun. Consumul crescut de alimente bogate în colesterol, grăsimi saturate și grăsimi trans determină creșterea nivelului de colesterol rău”, a declarat Dr. Gupta.

CITEȘTE ȘI: Leguma pe care diabeticii trebuie să o consume: Scade hiperglicemia și nivelul colesterolului

El a adăugat că alimente precum carnea roșie, brânza, produsele de patiserie, alimentele prăjite și alimentele procesate sunt bogate în grăsimi saturate și conțin mult colesterol. Nivelurile crescute de LDL pot rezulta, de asemenea, din creșterea excesivă în greutate.

Diabetul poate duce la creșterea colesterolului

Dr. Gupta a spus că nivelul colesterolului rău ar putea crește, de asemenea, ca urmare a diabetului sau a nivelului excesiv de zahăr din sânge.

„Rata metabolică scăzută și creșterea colesterolului rău sunt ambele efecte ale hipotiroidismului. Nivelurile de colesterol nociv sunt, de asemenea, ridicate de bolile ficatului sau ale rinichilor. Colesterolul rău poate fi cauzat și de o tulburare de ovare polichistice”, a adăugat el.

Alimente de care ai nevoie pentru scăderea colesterolului

Pentru ca o persoană să aibă un nivel scăzut de colesterol în organism, Dr. Gupta recomandă includerea în dieta sa a următoarelor alimente:

  • Nuci precum migdalele și nucile.
  • Fructe citrice.
  • Căpșune.
  • Struguri și mere.
  • Alimente bogate în fibre – Fasole și linte.
  • Soia și alimente pe bază de soia.
  • Pești grași precum somonul.
  • Ovăz.
  • Orz și cereale integrale.
  • Vinete.

CITEȘTE ȘI: Sfatul medicilor: Fructele pe care le poți mânca dimineața pentru a ține sub control glicemia și colesterolul

Cum scădem nivelul colesterolului?

  • Exercițiile fizice regulate cresc HDL și scad colesterolul rău.
  • Evitați fumatul și alcoolul.
  • Mențineți o greutate sănătoasă.
  • Evitați alimentele bogate în colesterol, grăsimi saturate și trans.
  • În unele cazuri, sunt necesare medicamente pentru a ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

Comentarii: