NUTRITIE SANATATE

Alimentul care reduce cu 60% riscul de a face cancer de stomac

www.istockphoto.com

Alimentul care reduce cu 60% riscul de a face cancer de stomac. Conform unui nou studiu, consumul zilnic al unei banane crude ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer de stomac cu peste 60%.

Cercetătorii de la Universitățile Newcastle și Leeds din Marea Britanie au constatat că persoanele cu un istoric familial de cancer gastrointestinal au prezentat un risc mult mai mic de a dezvolta această maladie după ce au luat, zilnic și timp de 2 ani, un supliment bazat pe amidon rezistent, echivalentul unei banane crude.

CITEȘTE ȘI: Făina sau amidonul de porumb? Care este mai sănătoasă / BUCĂTĂRIE ROMÂNEASCĂ

Alimentul care reduce cu 60% riscul de a face cancer de stomac

Studiul a urmărit 918 de participanți care sufereau de sindromul Lynch, o afecțiune genetică asociată cu un risc crescut de diferite forme de cancer, precum cel ovarian, uterin (cervical), de stomac, pancreatic sau colorectal. Aproximativ jumătate dintre participanți au consumat zilnic un supliment pe bază de amidon rezistent (30 mg), în timp ce ceilalți au primit o pastilă placebo.

Amidonul protejează stomacul

La finalul perioadei de monitorizare, cercetătorii au concluzionat că riscul de dezvoltare a unor forme specifice de cancer a scăzut cu până la 60%, în special în cazul cancerului de stomac, de esofag, pancreatic, de duoden sau cancerului vezicii biliare. De asemenea, efectul protector s-a menținut timp de 10 ani după încheierea administrării suplimentului, potrivit doctorulzilei.ro.

Oamenii de știință au în plan un studiu de urmărire pe termen lung, dar și un studiu adițional care investighează utilizarea aspirinei în prevenirea cancerului colorectal. Conform unor cercetări anterioare, aspirina poate reduce riscul de apariție a cancerului de colon cu până la 50%.

Profesorul John Mathers a declarat: „Efectele benefice ale amidonului rezistent sunt vizibile mai ales la nivelul porțiunii superioare a intestinelor. Aceasta este o observație importantă, deoarece cancerele tractului intestinal superior sunt adesea diagnosticate în stadii tardive. Se pare că amidonul rezistent ar putea inhiba producția de acizi biliari care pot afecta ADN-ul”.

Amidonul rezistent este prezent în mod natural în alimente precum fulgii de ovăz, orz, sorg, fasole, soia, mazăre, cartofi gătiți și răciți, orez brun și banane crude. Această substanță fermentată în intestinul gros hrănește bacteriile benefice ce contribuie la menținerea sănătății gastrointestinale. De asemenea, se crede că amidonul rezistent poate regla glicemia și poate fi de ajutor în procesul de pierdere în greutate.

CITEȘTE ȘI: Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Fructul care are efect antistres și scade tensiunea arterială

Ce alte beneficii are amidonul

Amidonul, o formă comună de carbohidrați complexi, oferă o serie de beneficii pentru sănătate și este o componentă esențială a dietei umane. Printre beneficiile amidonului se numără:

  • Sursă de energie: Amidonul este o sursă importantă de energie pentru organism. După consum, este descompus în glucoză, care este apoi absorbită în sânge și utilizată ca sursă de energie pentru activitățile zilnice.
  • Controlul glicemiei: Unele tipuri de amidon, cum ar fi amidonul rezistent, pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control, reducând vârful de glucoză postprandială și îmbunătățind sensibilitatea la insulină.
  • Sănătatea digestivă: Amidonul rezistent funcționează ca un prebiotic, hrănind bacteriile sănătoase din intestin și susținând o flore intestinală echilibrată, ceea ce poate promova sănătatea digestivă și poate reduce riscul de afecțiuni precum boala inflamatorie intestinală și sindromul de colon iritabil.
  • Sănătatea inimii: Consumul de alimente bogate în amidon rezistent, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele și legumele, poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
  • Controlul greutății: Amidonul rezistent poate oferi o senzație de sațietate, ajutând astfel la controlul apetitului și la reducerea cantității de alimente consumate.
  • Susținerea sănătății intestinale: Amidonul rezistent poate promova creșterea bacteriilor benefice în intestin, sprijinind astfel sănătatea intestinală și funcția imunitară.

Comentarii: