SANATATE

Amorțeală și durere în braț pe timpul nopții – cât de periculos este acest simptom neobișnuit

insomnie parkinson

Amorțeală și durere în braț pe timpul nopții – cât de periculos este acest simptom neobișnuit. Mulți oameni se confruntă cu amorțeală și durere în braț pe timp de noapte. Acesta este așa-numitul sindrom de tunel carpian/canal. Este cel mai frecvent la persoanele de vârstă mijlocie, dar îl pot avea și bărbați și femei mai tineri și mai în vârstă.

Dacă nu se întreprinde un tratament sau dacă se întârzie un diagnostic corect, acest lucru poate duce la afectarea temporară sau pe termen lung a capacității de lucru a membrului afectat. Statisticile arată că femeile suferă mai des de acest sindrom.

Amorțeală și durere în braț pe timpul nopții – cât de periculos este acest simptom neobișnuit

Aproximativ 4% dintre persoanele care se plâng de dureri în zona încheieturii mâinii, de scăderea abilităților motorii fine și de o senzație de mâncărime sau furnicături sunt diagnosticate cu sindromul tunelului carpian.

CITEȘTE ȘI: Senzația de amorțire a cefei: Care sunt posibilele afecțiuni semnalate prin aceasta

Diagnosticul nu este ușor, deoarece există o varietate de motive care pot duce la simptome similare. Acest lucru necesită precizie în diferențierea condițiilor de sănătate, iar această precizie se exprimă prin utilizarea unei serii de studii funcționale și imagistice pentru a exclude diagnosticele incorecte.

Chiar dacă simptomele sunt resimțite în principal în zona încheieturii mâinii, este bine să se examineze întregul braț, inclusiv zona gâtului, umărul, cotul și încheietura mâinii. Astfel, se elimină posibilitatea așa-numitei dureri referite, atunci când problema este într-o zonă a brațului, iar simptomele sunt resimțite în altă zonă.

Diagnosticul diferențial al sindromului tunelului carpian include artrita carpometacarpiană a degetului mare, în care simptomele sunt mișcarea dificilă și dureroasă a degetului mare, dar durerea poate trece și în zona tunelului carpian.

Se recomandă o radiografie pentru a vedea cauza acestei afecțiuni. La discreția medicului, se poate aplica și testul Grind, în care se provoacă durere la baza degetului mare.

În cazul radiculopatiei cervicale, simptomele sunt durerea la nivelul gâtului, precum și amorțeala la nivelul degetului mare și al degetului arătător .

În cazul sindromului tunelului carpian, amorțeala degetelor include degetul mijlociu, precum și partea radială a inelarului.

Pot exista și alte afecțiuni clinice, cum ar fi neuropatia periferică datorată complicațiilor diabetului zaharat, sindromul pronator în care există durere la nivelul antebrațului, pierderea senzației de torace, extensia încheieturii mâinii, etc.

CITEȘTE ȘI: Senzaţii de amorţire a membrelor? E semn că îţi lipseşte din organism o vitamină importantă

Sindromul Raynaud poate face parte, de asemenea, din diagnosticul diferențial. Este caracteristic pentru el să aibă o schimbare tipică a culorii pielii mâinilor atunci când este expus la temperaturi scăzute. În cazul neuropatiei de compresie cubitală, deși poate exista o suprapunere cu un test Tinel pozitiv, aceasta este prezentă și în sindromul de tunel carpian, fiind observate și parestezii – este vorba de amorțeală și furnicături la nivelul degetelor mic și inelar, potrivit actualno.com.

Comentarii: