SANATATE

Apa de la robinet. Renunțăm de tot la ea, la bucătărie?

Foto: Pinterest.com

La fel ca şi aerul pe care îl respirăm, apa (de la robinet sau îmbuteliată) este importantă pentru sănătatea noastră, fiind singurul lichid indispensabil bunei funcţionări a corpului uman. Format 70% din apă, corpul nostru pierde, în medie, 2,5 litri de apă zilnic.

Poluarea afectează atât aerul, cât și solul și în special apa. Apele meteorice spală din atmosferă poluanţii existenţi şi apoi vin în contact cu solul unde pot antrena diferite depozite de deşeuri sau de diferite reziduuri solide, îngrăşăminte chimice, pesticide.Ulterior, se înfiltrează în sol poluând sursele de apă subterane.

Sursele de apă subterane poluate sunt mai periculoase decât cele de suprafaţă poluate, deoarece efectele sunt mai greu de îndepărtat şi acţionează un timp mai îndelungat. Utilizarea apei subterane netratate este deosebit de periculoasă pentru oameni şi animale.

Iată doar câteva exemple de produse care pot contamina apele subterane:

  • pesticide: pot provoca afecţiuni ale ficatului, splinei sau rinichilor;
  • mercur: poate afecta sistemul nervos;
  • nitraţii: în urma unui proces de reducere se transformă în nitriţi care se combină cu hemoglobina şi creează un deficit de oxigen care afectează copiii în primul an de viaţă;
  • organisme microbiologice (bacterii şi viruşi patogeni): pot provoca boli ca hepatita epidemică, dizenterie, boli parazitare etc.

Mulţi dintre noi consumă numai apă îmbuteliată pentru băut, însă prepară mâncare şi spală fructele şi legumele cu apă de la robinet.

Ştim cu toţii că majoritatea fructelor şi legumelor cumpărate sunt crescute cu ajutorul pesticidelor şi fertilizatorilor chimici. Majoritatea acestora se regăsesc în coaja fructelor, dar şi în legume, iar cum multe dintre acestea se consumă cu totul este vitală îndepărtarea reziduurilor de pe ele.

La riscul produs de pesticide se adaugă cel al contaminării cu bacterii gen E. Coli, Listeria, Salmonella, toate cu efecte serioase asupra sănătăţii, informează Mediafax.

Mai mult decât atât, contaminările produse pe rețeaua de distribuție nu sunt deloc de neglijat.

Teoretic, apa potabilă furnizată populației trece printr amplu proces de coagulare, floculare şi decantare (particulele foarte fine, aflate în suspensie în apă, se adună sub formă de flocoane, sub acţiunea unui coagulant. Aceste flocoane, mai grele decât aerul, se depun pe fundul bazinului şi 90% din materiile aflate în suspensie sunt astfel eliminate), după care este fitrată și ozonată (în scop antibacterian şi antivirus), după care este clorinată (se adaugă clor la ieşirea din uzina de tratare şi în diferite puncte ale reţelei de distribuţie pentru a distruge bacteriile şi a evita dezvoltarea acestora, menţinând calitatea apei pe tot parcursul ei prin reţea) și, într-un final, distribuită populației, toate aceste procedee fiind monitorizate cu strictețe.

Dintre substanțele de contaminare care pot rămâne pe vegetale şi pe care le introducem astfel în organism mai periculoase sunt azbestul şi plumbul (provenite din ţevile vechi), clorul aflat în cantităţi mari în apa potabilă, dar şi pesticidele aflate în pământul în care sunt îngropate ţevile de apă potabilă şi care ajung în acestea prin micile spărturi pe care le are orice ţeavă veche. Ajungem aşadar să spălăm fructele pentru a îndepărta pesticidele exact cu… pesticide.

Aceiaşi contaminanţi se regăsesc şi în mâncarea gătită pentru care este folosită apă de la robinet, deoarece prin fierbere nu se elimină decât cisturile de Giardia. Clorul, sedimentele, metalele grele, azbestul, pesticidele si insecticidele NU se elimină prin fierbere şi ajung să fie introduse în organism împreună cu mâncarea gătită, ceaiul sau cafeaua la care este folosită apa de la robinet.

De asemenea, luaţi în considerare utilizarea unui filtru special pentru apă, pentru că altfel nu faceţi decât să îndepărtaţi nişte substanţe chimice şi să le înlocuiţi cu altele.

Cum spălăm corect fructele şi legumele?

Iată câteva reguli:

  • spălaţi-vă întotdeauna pe mâini înainte să spălaţi vegetalele
  • spălaţi şi vegetalele pe care le curăţaţi de coajă sau pe care le tăiaţi (cum ar fi pepenele), deoarece prin intermediul cuţitului bacteriile pot ajunge de pe coajă în interior
  • spălaţi vegetalele sub un jet de apă rece, preferabil frecându-le suprafaţa cu mâna sau cu un burete aspru
  • puteţi folosi o soluţie din o parte oţet şi trei părţi apă filtrată în care să ţineţi vegetalele timp de o oră
  • legumele cu suprafaţă neregulată trebuie ţinute obligatoriu câteva minute în apă filtrată (ex: salata, broccoli, conopida)

 

Comentarii: