SANATATE

ATENȚIE: 6 simptome ale cancerului de tiroidă pe care nu trebuie să le ignori

Foto: Pinterest.com

Cancerul de tiroidă apare atunci când celulele tiroidiene – care alcătuiesc glanda în formă de fluture care se află sub cutia vocală – dobândesc mutații genetice care duc la o creștere necontrolată.

Afecțiunea este deosebit de frecventă la femei, care sunt de trei ori mai predispuse să dezvolte cancer de tiroidă decât bărbații. În timp ce boala poate să apară la orice sex și la orice vârstă, ea este descoperită cel mai frecvent la femeile cu vârsta între 40 și 59 de ani, spun experții.

Tipuri de cancer tiroidian

  • Cancerul de tiroidă diferențiat (care este descompus în continuare în subtipuri de carcinom papilar, folicular sau cu celule Hurthle) reprezintă peste 90% din cancerele tiroidiene. Se dezvoltă în celulele tiroidei care sunt responsabile de funcțiile obișnuite ale glandei tiroide, cum ar fi producerea și eliberarea hormonilor.

Majoritatea cancerelor tiroidiene diferențiate și, în special, a cancerului papilar tiroidian, nu acționează de obicei într-un mod agresiv și nu sunt tumori neobișnuite, ceea ce înseamnă că prognosticul este foarte bun.

  • Cancerul tiroidian medular nu are originea în celulele tiroidiene obișnuite, ci în „celule C”. Aceste celule produc un hormon numit calcitonină, care la animale este utilizat de organism pentru scăderea calciului în sânge. Cum oamenii nu au această nevoie, la noi ele nu ne servesc unui scop. Aproximativ 1/4 din pacienții cu cancer medular au moștenit afecțiunea, arată experții, potrivit.
  • Cancerul tiroidian anaplastic este cea mai rară și mai agresivă formă de cancer tiroidian. Se dezvoltă atunci când apar mai multe modificări genetice suplimentare care transformă cancerul diferențiat într-una dintre cele mai puternice forme de cancer pe care le avem astăzi, arată experții de la prevention.com.

CITEȘTE ȘI: ‘Cafeaua’ care vindecă tiroida. Alte plante recomandate de medici pentru bolile glandei

Simptomele cancerului de tiroidă

Majoritatea persoanelor cu cancer tiroidian sunt complet asimptomatice, motiv pentru care o bună parte din cancerele tiroidiene sunt detectate în timpul altor screening-uri. Cu toate acestea, pentru cancerele tiroidiene mai agresive și avansate, există câteva simptome la care trebuie să fii atent. Aceste simptome sunt foarte rare, așa că, dacă vă confruntați cu ele, mergeți imediat la medicul dumneavoastră.

1. O schimbare a vocii

Unul dintre modurile în care cancerele tiroidiene agresive pot deveni simptomatice este invazia locală a structurilor înconjurătoare, inclusiv nervul care controlează coarda vocală. Dacă acel nerv este invadat de cancer, acesta poate provoca răgușeală sau modificări în voce.

2. Tuse cu sânge

În mod similar, deoarece tiroida este asociată cu traheea și esofagul, în cazuri foarte rare vă poate determina să tușiți cu sânge.

3. Dificultăți de înghițire sau respirație

Cancerul tiroidian avansat poate face dificilă înghițirea sau respirația dacă tumora pune presiune asupra structurilor din gât.

4. Diaree extremă

Acest simptom este specific cancerului tiroidian medular din cauza proteinelor pe care le produce acest tip specific de cancer. De multe ori, pacienții care prezintă diaree cronică sunt evaluați și tratați de gastroenterologi – uneori timp de luni sau chiar ani – până a fi diagnosticați de un endocrinolog. Pentru cei cu cancer medular, diareea ar putea presupune mersul la toaletă de între 10 și 20 de ori pe zi.

5. O umflătură mare la baza gâtului

Acest simptom este ceea ce unii medici vor observa întâmplător în timpul unui examen fizic prin simțirea unui nod în glanda tiroidă, care este de obicei nedureroasă.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluire SURPRIZĂ a medicilor: Palpitaţiile ar putea fi semnul unei afecţiuni la glanda tiroidă

6. Ganglionii limfatici umflați

Pe măsură ce tumoarea crește, poate provoca și umflarea ganglionilor limfatici de pe partea gâtului. Ganglionii limfatici, însă, se umflă cu orice boală – chiar și la o banală răceală – astfel încât acest simptom de unul singur este puțin probabil să fie atribuit drfect un cancer de tiroidă.

Comentarii: