NUTRITIE SANATATE

ATENȚIE: Când pot deveni mandarinele un pericol pentru sănătatea noastră

thedailymeal.com

ATENȚIE: Când pot deveni mandarinele un pericol pentru sănătatea noastră. Câte mandarine sunt periculoase pentru sănătate? Nu există un răspuns precis la această întrebare. Numărul de fructe consumate depinde de vârstă, de mărime și de toleranța individuală.

Medicii recomandă următoarele:

  • copii între 4 și 13 ani: 2-4 mandarine pe zi
  • copii între 14 și 18 ani: aproximativ 5 mandarine pe zi
  • adulți: 5-8 mandarine este considerat un consum moderat.

Dacă mâncați mai mult de 10-12 mandarine pe zi, aceasta va cauza probleme de sănătate. Pentru persoanele mari, sănătoase și atletice, nu vor exista probleme. Dar, în majoritatea cazurilor, consumul zilnic de multe mandarine poate provoca disconfort gastrointestinal sau dezechilibru nutrițional din cauza aportului ridicat de vitamina C, zahăr și acid citric. Cheia este moderația.

CITEȘTE ȘI: Problemele de sănătate pentru care poți folosi coaja de mandarine

Beneficiile și daunele consumului de mandarine

Compoziția nutrițională a mandarinei Iată date despre compoziția nutrițională a 1 mandarină mică – aproximativ 75 g:

  • 35 calorii
  • 0 g de grăsimi
  • 0 mg de sodiu
  • 166 mg de potasiu
  • 9 g de carbohidrați
  • 7 g de zaharuri
  • 1 g de proteine
  • 35% din doza zilnică recomandată de vitamina C
  • 2% din doza zilnică recomandată de calciu.

Mandarinele sunt sărace în calorii și grăsimi. Ele sunt bogate în vitamina C, potasiu, fibre și diverși antioxidanți. Dar, cu un consum mare de mandarine, puteți avea probleme de sănătate din cauza conținutului ridicat de vitamina C și zahăr.

Beneficii ale consumului de mandarine

  • întărirea imunității – o mandarină asigură 35% din doza zilnică necesară de vitamina C, care întărește sistemul imunitar și protejează celulele de deteriorări
  • potasiu – fiecare mandarină oferă 166 mg de potasiu, care ajută la reglarea echilibrului de lichide și a tensiunii arteriale
  • fibre – într-o mandarină are 2 g de fibre care îmbunătățesc buna digestie și sănătatea inimii
  • calorii scăzute – cu doar 35 de calorii pe mandarină, vă puteți bucura de un mic dejun gustos și cu puține calorii
  • hidratare – mandarinele au un conținut ridicat de apă, care vă menține bine hidratat.

Efecte secundare la consumul unei cantități mari de mandarine

Deși mandarinele sunt foarte utile, în cantități mai mari, acestea duc la potențiale efecte secundare:

  • dureri abdominale și diaree – fibrele bogate pot provoca crampe stomacale, gaze, diaree și disconfort digestiv
  • creșterea glicemiei – în timp ce zaharurile naturale din fructe sunt de obicei benefice cu moderație, consumul excesiv de mandarine poate crește glicemia la diabetici și la persoanele cu prediabet
  • carii – combinația dintre acidul citric și zahărul natural dintr-o cantitate mare de mandarine poate distruge smalțul dinților în timp
  • răni în gură – unele persoane fac răni în gură sau afte atunci când consumă o cantitate mare de citrice
  • interacțiuni cu alte medicamente – conținutul ridicat de vitamina C poate interacționa potențial cu unele medicamente, inclusiv pilule contraceptive, estrogeni, warfarină și altele
  • dezechilibru nutrițional – excesul de orice aliment poate duce la o dietă dezechilibrată și la lipsa diversității alimentare.

Pentru a beneficia de proprietățile benefice ale mandarinelor, trebuie să le consumați cu moderație, pentru o perioadă scurtă de timp. Cantitatea contează O mandarină mică conține aproximativ 35-60 de calorii, iar fructele mai mari ajung până la 100 de calorii.

CITEȘTE ȘI: Un medic a dezvăluit ce se întâmplă cu sângele nostru atunci când mâncăm mandarine

Dacă mâncați 10-12 mandarine mari pe zi, aportul de zahăr va fi mult mai mare decât dacă mâncați fructe mici sau de dimensiuni medii. Fiți atenți la câte mandarine mâncați la o masă – este recomandat să nu consumați mai mult de 1-2 fructe, potrivit actualn0.com.

Comentarii: