REVIEW

ATENȚIE! Ce se întâmplă acum cu pacienții cu COVID-19 care nu mai sunt internați. Ordinul a intrat în vigoare

hfda.gov

În cursul zilei de 28 octombrie, Nelu Tătaru – Ministrul Sănătății, a aprobat un nou ordin prin care pacienții infectati cu COVID-19 asimptomatici sau cu forme ușoare, nu vor mai fi internați. Aceștia vor trebui să se izoleze la domiciliu și vor fi monitorizați de la distanță de către medicii de familie.

Ordinul ce a fost publicat în cadrul Monitorului Oficial, vine cu o nouă mențiune pentru a reduce aglomerația de la unitățile de primiri urgențe: spitalale vor începe să utilizeze testele rapide pentru detectarea viruslui, iar pacienții ce au fost infectați, dar care au fost confirmați vindecați, nu vor mai fi testați timp de 3 luni.

Pacienții care sunt infectați și sunt izolați la domiciliu, vor fi declarați vindecați după 14 zile de izolare, fără a mai fi necesă refacerea testului. Aceștia își pot relua activitățile zilnice, cu mențiunea obligativității purtării măștii indiferent de circumstanțe.

CITEȘTE ȘI: COVID-19: Ce trebuie să faci înainte și după ce ai fost testat, din momentul în care știi că ai fost expus cuiva infectat

Pacienții declarați cu formă ușoară vor ajunge la spital, numai în cazul în care vor apărea complicații.

„După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2”, precizează ordinul.

Ce prevăd aceste noi măsuri?

Pacientul pozitiv nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 de zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuși se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă”, conform ordinului.

În cadrul Ordinului publicat se pune la dispoziție și chestionarul ce va trebui utilizat de către medicii de familie pentru a monitoriza, de la distanță, starea pacienților izolați la domiciliu.

Fisa de evaluare a pacientului de către medicului de familie

Numele și prenumele pacientului …………………………………………………………..

Data recoltării _ _ / _ _ / _ _ _ _

1. De câte zile ați fost confirmat (prin test RT-PCR)?
2. Prezentați simptome/semne de boală? DA/NU
3. Pe care dintre următoarele simptome/semne le aveți? (Se bifează cu DA toate cele prezente.) a) Respirație cu dificultate/senzație de lipsă de aer
b) Tuse intensă
c) Febră
d) Dureri de cap
e) Dureri musculare
f) Dureri în gât
g) Lipsa gustului
h) Lipsa mirosului
i) Diaree
j) Oboseală
4. Simptomatologia este mai accentuată față de zilele anterioare? DA/NU
5. Aveți și alte afecțiuni cronice (boli cardiovasculare, diabet, obezitate, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, cancer)? DA/NU
Semnătura medicului de familie

CITEȘTE ȘI: Institutul Național de Sănătate Publică anunță: Cine se poate testa GRATUIT pentru a vedea dacă are COVID-19 – Lista clinicilor incluse în programul Guvernului

Cel care va declar pacientul vindecat va fi medicul de familie, pe baza monitorizării efectuate zilnic prin consultanță la distanță.

Pacienții care nu au un medic de familie, vor fi monitorizați de către Direcția de Sănătate Publică.

Comentarii: