SANATATE

COVID-19: Ce trebuie să faci înainte și după ce ai fost testat, din momentul în care știi că ai fost expus cuiva infectat

hfda.gov

Noul coronavirus se manifestă diferit de la o persoană la alta, motiv pentru care diferă și timpul în care simptomele încep să apară și să confirme că ești infectat cu acest virus. Odată ce te-ai expus virusului, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont, atât pentru a te proteja, cât și pentru a-i prpoteja pe cei din jur. Iată ce ar trebui să faci înainte și după ce te-ai testat de COVID-19.

Izolează-te

Nu mai ieși afară din casă dacă ai intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19, exceptând ziua în care mergi să te testezi. Centrul de Prevenție și Control al Bolilor recomandă să stai în casă timp de 14 zile de la ultima expunere și să păstrezi distanța față de alte persoane.

CITEȘTE ȘI: Care mască te protejează mai mult: Cea refolosibilă sau cea de unică folosință? Cum poate totuși masca de protecție să te infecteze cu COVID-19

O persoană care are virusul poate fi contagioasă cu 48-72 de ore înainte ca simptomele să apară. Multe cazuri de COVID-19 sunt asimptomatice, dar și în această situație virusul poate fi răspândit. Anunță familia și prietenii în tot acest timp, ca și ei la rândul lor să se izoleze și să se testeze.

Păstrează legătura cu medicul

Ține medicul de familie la curent cu situația ta, mai ales dacă simptomele încep să se înrăutățească. Acesta ar trebui să-ți sugereze tratamentul și în funcție de istoricul medical.

Monitorizează-ți simptomele

Cele mai comune simptome sunt febra, pierderea gustului și mirosului, tusea și dificultatea de a respira. Alte simptome frecvente includ durerile de cap, diareea, congestia nazală și starea de greață.

CITEȘTE ȘI: COVID-19: Cum de nu ne dăm seama că suntem infectați. Efectul imediat al virusului asupra organismului

Ai grijă de tine și de cei din jur

Continuă să ai grijă de propria sănătate, dar și de a celor din jur. Asigură-te că cel mai des atinse suprafețe din casă sunt frecvent dezinfectate. Persoanele cu care locuiești ar trebui să poarte mască pentru a se proteja în cazul unei posibile infectări. În toată această perioadă ar trebui să te odihnești și să te hidratezi.

Comentarii: