NUTRITIE

Polenta, mămăliga italiană: Detaliile de care trebuie să ții cont pentru a face o mămăligă la fel de bună ca în restaurantele de lux italiene

aiafood.com

Una dintre cele mai gustoase rețete de mămăligă este cea italiană. Secretele gustului delicios țin de modul de măcinare al făinii, timpul îndelungat de fierbere, cantitatea perfectă de sare de mare și chiar și vasul în care se prepară magica polenta cum este numită în Italia.

Polenta la italieni a fost considerată în trecut hrana a săracilor, iar din 1700 a devenit un preparat tradițional din Nordul Italiei. Astăzi, are o reputație foarte bună – polenta se servește la ocazii speciale și în restaurante scumpe. Câteva reguli de bază sunt fixe și nu ai voie să te abați pentru un rezultat delicios, potrivit csid.ro.

CITEȘTE ȘI: Ai toate motivele să consumi des mămăligă – Preparat cu beneficii unice pentru sănătate

Alegeți cu atenție făina de porumb pentru mămăligă

Făina de porumb intergral, măcinată la moară cu pietre este de negalat atunci când vreți să preparați cea mai bună rețetă de polenta. Nu uitați să puneți unt din belșug pentru un gust desăvârșit.

Acordați timp mămăligii să fiarbă

Mămăliga italienilor are nevoie de timp ca să fiarbă, iar făina de porumb prefiartă nu este o opțiune în restaurantele tradiționale și nici în casele care se respectă. Făina de moară are nevoie de o oră pentru a fierbe. Apa și sarea de mare se pun la fiert într-un vas. Atunci când apa fierbe, făina se adaugă. Secretul este să mestecați ușor cu un tel foarte des.

Dozajul apă – făină un alt secret pentru polenta

4 litri de apă la un kilogram de făină de mălai. 500 grame de făină sunt suficiente pentru 4 porții de mămăligă.

Câtă sare pui la mămăligă?

Un alt sfat pentru pe care italienii pentru polenta perfectă este să respecți cu strictețe cantitatea de sare din rețetă. O mămăligă nesărată nu este o plăcere, însă nici prea multă sare nu trebuie adăugată având în vedere că produsele cu care acompaniați mămăliga pot fi sărate (brânză etc).

CITEȘTE ȘI: Sfatul nutriționistei Mihaela Bilic: De ce e bine să înlocuieşti pâinea cu mămăliga

În ce tip de vas prepari mămăliga?

Ca și la români – ceaunul de mămăligă – este foarte important și trebuie făcut dintr-un metal ce permite distruibirea uniformă a căldurii. Italienii au un vas special pentru polenta numit ”paiolo”. Acesta poate fi din cupru, aluminiu.

Comentarii: