SANATATE

ATENŢIE: Ce se întâmplă în organism dacă iei zilnic mai mult de cinci feluri de medicamente

Foto: Instagram.com

Foarte multe persoane, cu precădere vârstnicii care suferă de boli cronice, sunt nevoie să ia mai multe pastile zilnic. Uneori numărul acestora depășește 5. Iar dacă punem la socoteală și suplimentele luate fără recomandare… lucrurile nu stau bine deloc.

Multe pastile sunt luate fără a fi nevoie cu adevărat de ele. Pentru că „mi-a zis vecina că sunt bune…”, „am auzit la TV că fac bine la…” etc.

Însă combinarea numeroaselor medicamente cu diverse suplimente, inclusiv cu ceaiuri, nu este de bun augur. Trebuie să luăm pastile doar la recomandarea explicită a specialistului, în urma unei evaluări medicale.

De ce iau românii pastile cu pumnul?

În primul rând, nu e vorba doar despre români. Peste tot în lume există această tendință, și anume a abuzului de medicamente.

În Canada, de exemplu, 2 din 3 persoane cu vârsta peste 65 de ani iau cel puțin 5 pastile zilnic. Iar 1 din 4 canadieni de peste 65 de ani ia cel puțin 10 pastile în fiecare zi, arată un raport privind consumul de medicamente, scrie csid.ro.

Cu precădere vârstnicii între 62 și 85 de ani sunt cei care ies din farmacie cu o pungă de pastile. Practica aceasta are și un nume – polifarmacie.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la analgezice! Ce trebuie să știi când te doare capul, înainte de a lua medicamente

Există mai multe explicații ale acestui fenomen. Două dintre cele mai frecvente sunt acestea:

  • persoana care ia mai mult de 5 pastile zilnic consultă mai mulți medici care nu sunt la curent cu tratamentul recomandat de fiecare specialist
  • persoana respectivă nu aduce la cunoștința medicului sau a medicilor ce alte suplimente și medicamente fără rețetă ia, pe lângă tratamentul indicat

Ce se întâmplă dacă iei prea multe pastile zilnic

Excesul de medicamente și suplimente poate cauza numeroase probleme. În primul rând, riscul de reacții adverse este mult mai mare.

Apoi, există un real pericol ca aceste medicamente să interacționeze între ele. Iar asta poate duce fie la potențarea efectelor, fie la diminuarea lor. Cu alte cuvinte, poți lua un pumn de pastile și să nu-și mai facă treaba, fie unul sau mai multe medicamente să facă mai mult decât promite.

Să luăm ca exemplu antihipertensivele. Dacă acestea sunt luate „la grămadă” cu o serie de alte medicamente, suplimente, ceaiuri, extracte și cine știe ce alte remedii, există riscul ca tensiunea să scadă periculos de mult.

Printre alte reacții adverse ce pot apărea în urma excesului de pastile se numără:

  • Urinarea frecventă și excesivă
  • Problemele cu ficatul
  • Constipație sau diaree
  • Riscul crescut de cădere, fracturi
  • Creșterea transaminazelor
  • Dificultăți de concentrare sau de memorare
  • Carență de vitamine/minerale
  • Dureri de stomac
  • Oboseală excesivă
  • Amețeală
  • Tulburări de somn

Și, firește, să nu uităm de costuri. Mai multe medicamente înseamnă mai mulți bani cheltuiți. Și cum de multe ori nu toate aceste pastile sunt necesare, vor fi bani aruncați pe fereastră.

În plus, riscul de a încurca doza și momentul în care trebuie luate aceste pastile este foarte crescut. Trebuie să ții minte sau să notezi ce pastilă trebuie să iei, cât și când.

De fapt, mare parte din persoanele care urmează tratament pentru o boală cronică renunță să mai ia pastile sau le ia incorect la 6 luni de la începerea administrării lor. Tocmai pentru că le este dificil să gestioneze acest lucru! Iar asta poate duce la agravarea stării de sănătate, spitalizare, reacții adverse severe sau chiar eșecul tratamentului.

De ajutor în acest sens este cutia-organizator pentru medicamente, fragmentată pe zile. Aceasta este prevăzută cu 7 compartimente, câte unul pentru fiecare zi a săptămânii. De asemenea, astfel de cutii pot fi prevăzute cu compartimente speciale pentru fiecare etapă a zilei: dimineață, prânz, seara și la culcare.

Astfel, tratamentul este luat corect, fără grija uitării. Plus că astfel de cutii ajută la păstrarea medicamentelor în condiții optime și organizarea eficientă a administrării lor.

CITEȘTE ȘI: Medicamentele care cresc tensiunea fără să îți dai seama: Pe unele le folosești uzual/ STUDIU

Cum să eviți abuzul de medicamente

Este important să le aduci la cunoștință medicilor la care mergi toate tratamentele pe care le urmezi. Fie că e vorba despre medicamente, suplimente, ceaiuri sau o combinație între acestea.

În acest sens, este util să notezi pe o hârtie denumirile acestor pastile/suplimente de fiecare dată când mergi la un consult medical.

De asemenea, e bine să știi pentru ce este destinat fiecare medicament, să asociezi numele acestuia cu problema pe care dorești să o tratezi.

Întreabă de fiecare dată medicul cum se iau pastilele respective și pentru ce perioadă.

Nu te baza pe prospectul medicamentului, pentru că fiecare pacient poate necesita doze diferite și durata de administrare poate fi diferită de la un caz la altul.

Nu în ultimul rând, ține la curent medicul dacă apar reacții adverse și, la următoarea vizită, întreabă-l dacă există posibilitatea să îți schimbe medicamentul, doza sau dacă poți chiar să renunți la el.

Comentarii: