SANATATE

Atenție la acest tic verbal – Ar putea însemna un simptom timpuriu de Alzheimer

liverdoctor.com

Alzheimer este o boală progresivă a creierului care provoacă micșorarea creierului, distrugând în cele din urmă memoria și perturbând alte funcții cognitive importante. Cu toate acestea, în afara impactului său asupra memoriei, câteva alte simptome vă pot ajuta să vă îndrumați asupra apariției bolii Alzheimer și a altor forme de demență.

Se știe că un astfel de simptom alterează vorbirea pacienților, iar cei care îl au tind să pipereze conversațiile cu un model ciudat pe care medicii îl pot recunoaște drept un semn al debutului bolii.

Citiți mai departe pentru a afla ce simptom legat de vorbire ar putea indica boala Alzheimer cu debut precoce și cum să-l recunoașteți în voi sau în ceilalți.

Boala Alzheimer cu debut precoce este adesea trecută cu vedere. Simptomele pot fi atribuite stresului

Boala Alzheimer apare cel mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, dar cei cu boala Alzheimer cu debut precoce pot începe să observe simptome încă de la 40-50 de ani. Acești pacienți se confruntă adesea cu un set specific de provocări din cauza stadiului lor de viață, deoarece pot avea copii mici, cariere solicitante și părinți în vârstă de care să aibă grijă, printre alte responsabilități.

CITEȘTE ȘI: Ce legătură este între herpes și Alzheimer: Rolul pe care îl are sistemul imunitar

„Deoarece furnizorii de servicii medicale, în general, nu caută boala Alzheimer la persoanele mai tinere, obținerea unui diagnostic precis al bolii Alzheimer cu debut precoce poate fi un proces lung și frustrant”, explică experții de la Asociația Alzheimer.

„Simptomele pot fi atribuite incorect stresului sau pot exista diagnostice contradictorii de la diferiți profesioniști din domeniul sănătății.

Persoanele care trăiesc cu boala Alzheimer cu debut precoce se pot afla în orice stadiu al demenței, stadiu incipient, stadiu mediu sau stadiu tardiv. Boala afectează fiecare persoană. diferit și simptomele vor varia”, adaugă ei.

Această schimbare a vorbirii ar putea semnala Alzheimer cu debut precoce

În timp ce multe simptome ale Alzheimer sunt subtile și, prin urmare, sunt mai susceptibile de a fi atribuite greșit stresului, epuizării sau unei alte afecțiuni de sănătate, un simptom anume poate ieși în evidență: ecolalia, în care oamenii repetă lucruri pe care alții le-au spus în conversație.

În mod surprinzător, acest tip de repetiție verbală este foarte comun în rândul celor cu Alzheimer.

De fapt, potrivit unui studiu din 2017 publicat în revista International Psychogeriatrics, repetarea verbală a avut loc la peste 47% dintre pacienții cu demență.

„Repetarea verbală a fost mai frecventă la persoanele cu demență ușoară în comparație cu cei cu demență moderată și severă și la cei cu boala Alzheimer față de alte demențe. În general, repetarea verbală a fost cea mai frecventă dintre cele 60 de simptome posibile raportate ca țintă pentru monitorizare, la 807 indivizi”, ”, au scris cercetătorii, potrivit bestlifeonline.com.

Ce este, de fapt, ecolalia

Ecolalia poate suna diferit de la pacient la pacient, dar cunoașterea gamei sale de prezentări vă poate ajuta să identificați simptomul mai devreme decât mai târziu.

Persoanele cu ecolalie pot repeta cuvinte sau fraze imediat după ce le-au auzit, după o scurtă pauză sau, în unele cazuri, chiar la ore sau zile după încheierea unei conversații. Unii oameni repetă cuvintele exact așa cum le-au auzit, în timp ce alții modifică ușor formularea.

Pot exista și alte cauze care stau la baza acestui simptom.

Dacă observi semne de ecolalie la tine sau la altcineva, nu te panica: Alzheimer nu este singura explicație posibilă pentru acest simptom.

CITEȘTE ȘI: Planta care împiedică deteriorarea creierului: Poate proteja împotriva Alzheimer

Este important să vedeți un medic care vă poate ajuta să determine dacă repetiția verbală este legată de demență.

Dincolo de Alzheimer, ecolalia poate fi cauzată de alte tulburări neurodegenerative, leziuni sau traumatisme craniene, delir, sindrom Tourette, encefalită, accident vascular cerebral, epilepsie și schizofrenie.

Când simptomul apare la copiii mici, este adesea privit ca un posibil semn de autism, deși poate fi, de asemenea, o parte normală a dezvoltării limbajului la acea vârstă. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați repetare verbală în propriile modele de vorbire sau ale altcuiva.

Deși nu există un tratament pentru Alzheimer, este posibil să puteți încetini progresia acesteia cu ajutorul medicului dumneavoastră.

Comentarii: