NUTRITIE

Atenţie la cafea: De ce este periculoasă în timpul verii

Foto: Pinterest.com

Cafeaua de dimineaţă este nelipsită de pe masa multora dintre noi. Băută pe căldură sau în cantităţi mari poate fi periculoasă. De asemenea, cafeaua în combinaţie cu analgezice poate avea efecte secundare grave.

Persoanele sănătoase pot consuma fără probleme o cană sau două de cafea pe zi. Însă, când afară este caniculă, este recomandat să evităm cafeaua mai ales la orele prânzului, potrivit adevarul.ro.

„Cafeaua prin natura ei este o băutură diuretică şi deshidratează. Dacă aveţi obiceiul să beţi cafea la plajă în loc de alte lichide, ar trebui să renunţaţi. Când este cald corpul se deshidratează foarte uşor, deoarece transpirăm mult. Dacă bem şi cafea deshidratarea se accentuează şi în loc să ne simţim revigoraţi de la efectul cofeinei, vom avea stări de moleşeală. Dacă beţi cafea pe căldură, beţi automat şi apă, cam jumătate de litru după o ceaşcă de cafea“, spune medicul internist Florin Tudor.

CITEȘTE ȘI: Descoperire-surpriză a cercetătorilor: Mirosul de cafea ajută creierul chiar şi fără a consuma băutura

Cafeaua rece este mai bună decât cea caldă.

„Pe lângă faptul că este mai gustoasă şi mai răcoritoare, cafeaua rece este recomandată faţă de cea caldă. Nu deshidratează la fel de mult pentru că nu vom transpira la fel de mult ca atunci când bem ceva cald. În plus se spune că nu face riduri, deoarece, în general lichidele fierbinţi afectează şi pielea“, mai spune specialistul.

Cafeaua neagră este cea mai sănătoasă

Cea mai sănătoasă cafea este cea simplă, neagră, cum este numită. Cea mai periculoasă combinaţie este cafeaua cu analgezice. „Cafeaua simplă este cea mai bună. Are foarte puţine calorii, dar nu toată lumea poate să o bea amară. Dacă vreţi să îndulciţi cafeaua, alegeţi zahărul brun, care are mai puţine calorii. Evitaţi îndulcitorii artificiali, care au multe chimicale, chiar dacă nu îngraşă. De asemenea, evitaţi aromele deoarece multe dintre aceastea au chimicale şi pot deveni toxice. Nu puneţi alcool în cafea, deoarece combinaţia poate avea efecte neplăcute pentru inimă.

CITEȘTE ȘI: Cafeaua rece – ideală pentru dimineţile de vară. Cinci reţete cu rezultate delicioase

Laptele poate anula o parte dintre proprietăţile cafelei, dar ultimele studii au arătat că nu este o combinaţie periculoasă. Este absolut interzis să luaţi analgezice cu cafea, în special paracetamol. Este o combinaţie care face rău ficatului. Dacă luaţi astfel de medicament, beţi cafea la două-trei ore distanţă“, mai spune medicul.

Comentarii: