SANATATE

Atenție la caniculă: Bolile grave pe care le poate cauza

Foto: Pinterest.com

Căldura sufocantă din timpul verii poate creşte riscul apariţiei sau agravării unor probleme de sănătate. De aceea este important să ne ferim de razele soarelui în intervalul critic 11-18 şi să ne hidratăm cu multă apă. Mai ales dacă faci parte din categoria de vârstă 50 plus, ţine cont de recomandări şi evită pe cât posibil să dai ochii cu soarele în zilele caniculare.

Iată ce probleme de sănătate pot apărea sau pot fi agravate de caniculă şi cum te poţi feri de ele!

Expunerea la soarele arzător, un pericol pentru cardiaci!

Persoanele care suferă deja de probleme cu inima, plămânii sau rinichii sunt mai predispuse la apariţia unor complicaţii severe în cazul în care se expun temperaturilor extreme.

De asemenea, persoanele care urmează un regim hiposodat, deci cu puţină sare, sunt mai sensibile la acţiunea nocivă a razelor soarelui şi pierd mult mai rapid minerale din corp.

CITEȘTE ȘI: Cum să te răcorești pe timp de caniculă: Mentă, fructe înghețate și alte trucuri la îndemână care îți ușurează viața

Canicula şi umiditatea crescută sunt asociate cu un risc mult mai mare de:

  • epuizare termică – apare atunci când organismul pierde cantităţi mari de lichide şi minerale prin transpiraţie, în special ca urmare a
  • efortului fizic intens pe caniculă (este cazul lucrătorilor din domeniul construcţiilor, drumurilor etc.)
  • crampe musculare puternice – aceste survin atunci când rezervele de potasiu şi magneziu scad drastic
  • accident vascular cerebral – apare în momentul în care corpul se chinuie să îşi regleze temperatura internă, proces care duce la
  • împiedicarea vascularizaţiei corespunzătoare a creierului, muşchilor şi altor organe.

Persoanele diagnosticate cu boli precum sclerodermia sau fibroza chistică – afecţiuni care împiedică organismul să producă transpiraţie în scopul reglării temperaturii interne – prezintă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit csid.ro.

De asemenea, pot apărea simptome precum: senzaţia de epuizare, durerile de cap puternice, leşinul, greaţa şi vărsăturile, slăbiciunea musculară, diminuarea capacităţii mintale, ameţeala sau dezorientarea.

Cele mai expuse categorii de persoane sunt vârstnicii, pacienţii cu obezitate şi cei imunocompromişi (care au imunitatea foarte scăzută), cei care consumă alcool în exces, precum şi cei care urmează tratament cu antihistaminice, antidepresive sau antipsihotice.

Recomandări pentru zile de caniculă

Specialiştii CDC recomandă ca în zilele cu temperaturi extreme să consumăm zilnic minimum 2,5 litri de lichide, fără să aşteptăm să ni se facă sete. Mai precis, un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute.

De asemenea, este indicat consumul cât mai multor fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

CITEȘTE ȘI: Alimente pe care să NU le mănânci când e caniculă – Te deshidratează și cresc temperatura corpului

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) care deshidratează organismul sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise

Trebuie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.).

Comentarii: