SANATATE

ATENŢIE la colesterol! Semnele care indică probleme în cazul femeilor

health.clevelandclinic.org

Colesterolul marit este un factor care poate dauna sanatatii, el poate bloca arterele si poate duce la infarct miocardic.

In vreme ce unii factori de risc pot fi evitati – cum ar fi faptul ca ai o dieta nesanatoasa, esti in categoria persoanelor supraponderale, fumezi si iti lipseste complet activitatea fizica (esti mai degraba sedentar) – alti factori, precum varsta, istoricul familial si sexul nu pot fi modificati.

Reusind sa iti mentii un stil de viata sanatos si mergand la medic in mod regulat, pentru a-ti testa colesterolul, poti evita astfel nivelurile colesterolului care ating valori mari si extrem de periculoase.

Niciun fel de simptome

Este extrem de important, spun specialistii, sa iti monitorizezi colesterolul si sa te testezi in mod regulat, sa mergi la medic, chiar daca nu ai niciun fel de simptom. Desi un colesterol mare poate avea efecte adverse asupra sanatatii tale si poate fi chiar fatal, nu exista simptome exterioare care sa rezulte dintr-o valoare mare a grasimilor din sange. Singurul mod prin care poti sti daca ai colesterol mare este sa iti faci testele necesare de sange, potrivit doc.ro.

CITEŞTE ŞI: Simptome neobișnuite ale accidentului vascular cerebral. De ce femeile sunt mai expuse riscului

Estrogenul creste nivelul colesterolului HDL

Desi nu exista simptome evidente ale unui colesterol mare, femeile in general sunt mai putin expuse riscului de a suferi de pe urma colesterolului prea mare la o varsta mai mica decat barbatii, spune Asociatia Americana a Inimii (AHA). Estrogenul, un hormon sexual feminin important, are tendinta de a creste colesterolul „bun” (sau HDL), adica lipoproteinele de densitate mare, astfel ca femeile tind sa aiba un nivel mai mare al colesterolului HDL comparativ cu barbatii.

Acest colesterol HDL poate sa transporte cu el colesterolul „rau” (LDL), adica lipoproteinele cu densitate mica, inapoi in ficat, pentru ca particulele LDL sa fie eliminate, reusind astfel sa scada in general colesterolul. Odata ce femeile ajung la menopauza, nivelul estrogenului scade, iar astfel doamnele au un risc mai mare de a dezvolta niveluri mai mari ale colesterolului, care pot fi daunatoare.

Niveluri mai mari ale trigliceridelor

Femeile aflate in premenopauza, inainte de instalarea propriu-zisa a menopauzei, tind sa aiba un colesterol mai redus decat barbatii, insa chiar si asa, ele par sa aiba un nivel mai ridicat al trigliceridelor. Trigliceridele, un tip de grasime care se gaseste in sange, pot cauza de asemenea boli cardiovasculare. De aceea, este important ca doamnele sa isi testeze si nivelul triglicerildelor. De regula, insa, trigliceridele sunt verificate in timpul testarii pentru nivelul colesterolului, asa ca poti afla aceste valori in urma recoltarii de sange, pe acelasi buletin de analize.

Cand e cazul sa iti testezi colesterolul

Asociatia Americana a Inimii sfatuieste persoanele de peste 20 de ani sa isi testeze colesterolul o data la 5 ani sau macar o data la 4-6 ani. Ca sa iti testezi nivelul colesterolului LDL, trebuie sa nu mananci inainte de aceasta analiza. Daca faci analizele de sange fara o perioada de „post”, doar valorile colesterolului HDL si colesterolului total vor aparea in rezultatele analizelor.

Femeile care au peste 50 de ani sau care au avut anterior colesterolul mare ori cele care prezinta alti factori de risc s-ar putea sa aiba nevoie sa faca mai des analizele de sange, spun specialistii (deci o data la 5 ani nu este suficient).

Ce simptome ar trebui, totusi, sa te ingrijoreze

Dupa cum subliniaza expertii, hipercolesterolemia sau valoarea mare a colesterolului nu are niciun fel de simptome. Analiza de sange este singura modalitate prin care se poate detecta daca ai valori prea mari ale colesterolului seric total.

Atunci cand, insa, chiar exista o cantitate prea mare de colesterol in artere si pe peretii altor vase de sange (ateroscleroza), se pot produce anumite complicatii, pentru ca depunerile de grasimi pot reduce circulatia sangelui:

Durere in piept

In cazul in care arterele coronare (cele de la inima) sunt afectate, este posibil ca femeia sa aiba durere in piept, numita si angina pectorala, ori alte simptome ale cardiopatiei ischemice (un alt termen folosit pentru a descrie o boala arteriala coronariana)

Infarct miocardic

Daca fluxul sanguin catre o parte a inimii este oprit (muschiul inimii nu mai este irigat cu sange), atunci femeia va suferi un infarct miocardic.

Accident vascular cerebral

In mod similar cu scenariul anterior, accidentul vascular cerebral are loc la femeia cu hipercolesterolemie atunci cand un cheag blocheaza circulatia sangelui catre o parte a creierului.

CITEŞTE ŞI: Epilarea în zona intimă, un RISC: La ce se expun femeile care renunţă complet la părul pubian

Ce trebuie sa retii daca esti femeie

O valoare mare a colesterolului seric nu va avea simptome evidente, insa iti poate creste riscul de a dezvolta anumite afectiuni care au simptome, cum ar fi angina pectorala (durerea in piept cauzata de o boala cardiovasculara), hipertensiunea arteriala, atacul cerebral si alte probleme la nivelul sistemului circulator.

Totodata, este bine sa tii cont si de alte „semnale” de alarma:

* Leziunile sau formatiunile moi, de culoare galbuie, aparute pe piele (numite xantoame) pot indica o predispozitie genetica pentru problemele cauzate de un colesterol mare.

* Multe femei care se confrunta cu obezitatea sau care au diabet au, in acelasi timp, un colesterol mare. Asa ca medicul va recomanda reducerea numarului de kilograme.

Comentarii: