NUTRITIE SANATATE

ATENȚIE la falsuri! Uleiul care protejează inima și ficatul, dacă este autentic

Foto: Pinterest.com

Uleiul de măsline este un superaliment, cu o condiție de bază. Să nu fie contrafăcut. Uleiul de măsline autentic este acela presat la rece.

Uleiul de măsline protejează inima şi ficatul

Conţinutul mare de antioxidanţi, cum sunt vitamina E şi polifenolii, îi oferă calităţi terapeutice în prevenirea bolilor cardiovasculare. În medicina naturistă se utilizează în special uleiul virgin presat la rece. Odată prelucrat, uleiul îşi pierde din proprietăţi.

Acizii graşi mononesaturaţi din lichid stimulează colesterolul „bun“ şi reduc riscul de îmbolnăvire a inimii. Se iau 2 linguriţe de ulei de măsline extravirgin în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, în cure de câte 2 săptămâni. Cardiologii spun că un consum regulat de ulei de măsline reduce şi tensiunea, scrie doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Efect fără egal: Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei zilnic o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol

Iată cum recunoaștem uleiul de măsline autentic

Uleiul de măsline bun, extravirgin, are un miros și aromă specifice. Miroase puternic a sâmbure de măsline, ușor amărui și pătrunzător, cu o ușoară esență lemnoasă. Consistența este densă, culoarea închisă și în ciuda densității, nu îți lasă un gust greu, ci este bine tolerat pentru papilele gustative.

Cel adevărat, presat la rece, are tendință de a se solidifica, dar nu atât de mult ca uleiul de cocos. Uleiul de măsline devine mat, cu tentă opacă. Se comercializează în sticle închise la culoare, pentru a fi protejat de lumină, întrucât este sensibil la lumină și căldură. Vei ști că ai dat de ulei de măsline contrafăcut, dacă îl găsești îmbuteliat în sticlă transparentă.

Aciditatea uleiului nu trebuie să fie mai mare de 0,8. Uleiul de măsline adevărat nu ține mult, are o valabilitate scăzută. Vei constata dacă vei dori să îl consumi cu întârziere că s-a modificat gustul, cumva va avea o notă de rânced. Asta din cauza faptului că este obținut din măsline proaspete. Așadar atenție la culoare, ambalaj și termen de valabilitate.

CITEȘTE ȘI: Cum să alegi cel mai bun ulei de măsline. Diferența dintre cel obișnuit și cel extra-virgin

Nu căuta ieftin, fiindcă nu poate fi găsit la prețurile uleiului rafinat de floarea soarelui. Dacă l-ai găsit așa, poți fi sigur că ai varianta contrafăcută.

Comentarii: