SANATATE

Atenție la rolul Potasiului în organism: Cum îți dai seama că suferi de deficit

medicalnewstoday.com

Potasiul este al treilea cel mai abundent mineral din organism. Potasiul ajută organismul să regleze lichidele, să trimită semnale nervoase și să regleze contracțiile musculare.

Aproximativ 98% din potasiul din corpul tău se găsește în celulele tale. Dintre acestea, 80% se găsesc în celulele musculare, în timp ce celelalte 20% se găsesc în oase, ficat și globule roșii. Odată ajuns în corpul tău, potasiul funcționează ca un electrolit.

Rol potasiu în organism

O dietă bogată în potasiu te poate ajuta la menținerea unui echilibru bun al lichidelor. Menținerea unui echilibru bun de lichide este importantă pentru o sănătate optimă. Echilibrul slab al lichidelor poate duce la deshidratare, care la rândul său afectează inima și rinichii, potrivit doc.ro.

Potasiul este important pentru sistemul nervos

Sistemul nervos transmite mesaje între creier și corp. Potasiul joacă un rol esențial în activarea impulsurilor nervoase în întregul sistem nervos. Impulsurile nervoase ajută la reglarea contracțiilor musculare, a bătăilor inimii, a reflexelor și a multor alte procese.

O scădere a nivelului de potasiu din sânge poate afecta capacitatea organismului de a genera un impuls nervos.

CITEȘTE ȘI: Un medic chinez recomandă: Cum să scazi tensiunea în 5 minute fără medicamente

Nivelurile de potasiu au un efect semnificativ asupra contracțiilor musculare

Sistemul nervos ajută la reglarea contracțiilor musculare. Nivelurile alterate de potasiu din sânge pot afecta semnalele nervoase din sistemul nervos, slăbind contracțiile musculare.

Când nivelurile de potasiu din sânge sunt prea mari acest lucru îi poate slăbi contracțiile și poate produce bătăi anormale ale inimii. De asemenea, nivelurile scăzute de potasiu din sânge pot modifica și bătăile inimii.

Când inima nu bate corespunzător, nu poate pompa în mod eficient sângele către creier, organe și mușchi. În unele cazuri, aritmia cardiacă sau bătăile neregulate ale inimii pot fi fatale și pot duce la moarte subită.

Beneficii pentru sănătate ale potasiului

Consumul unei diete bogate în potasiu este legat de multe beneficii impresionante pentru sănătate.

Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale

O dietă bogată în potasiu poate reduce tensiunea arterială, ajutând organismul să elimine excesul de sodiu.

Într-un studiu care a inclus 1.285 de participanți cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, oamenii de știință au descoperit că persoanelor care au consumat cel mai mult potasiu le-a scăzut tensiunea arterială, în comparație cu persoanele care au mâncat cel mai puțin.

Cei care au consumat cel mai mult au avut tensiunea arterială sistolică mai mică cu 6 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 4 mmHg mai mică, în medie.

Poate ajuta la protejarea împotriva accidentelor vasculare cerebrale

Un accident vascular cerebral apare atunci când există o lipsă de flux de sânge către creier.

O meta-analiză a 11 studii cu 247.510 de participanți a constatat că persoanele care au consumat cel mai mult potasiu aveau un risc cu 21% mai mic de accident vascular cerebral. De asemenea, cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în potasiu a fost legată de un risc redus de boli de inimă.

Poate ajuta la prevenirea osteoporozei

Studiile arată că o dietă bogată în potasiu poate ajuta la prevenirea osteoporozei prin reducerea cantității de calciu pierdute de organism, prin urină.

Într-un studiu efectuat pe 62 de femei sănătoase cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani, oamenii de știință au descoperit că persoanele care au consumat cel mai mult potasiu au avut cea mai mare masă osoasă totală.

Poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi

Calciul este un mineral comun în pietrele la rinichi și mai multe studii arată că citratul de potasiu scade nivelul de calciu din urină. În acest fel, potasiul poate ajuta la combaterea pietrelor la rinichi.

Într-un studiu de patru ani pe 45.619 bărbați, oamenii de știință au descoperit că cei care consumau cel mai mult potasiu zilnic aveau un risc cu 51% mai mic de a face pietre la rinichi.

În mod similar, într-un studiu5 de 12 ani pe 91.731 de femei, oamenii de știință au descoperit că cei care consumau cel mai mult potasiu zilnic aveau un risc cu 35% mai mic de a face pietre la rinichi.

Poate reduce retenția de apă

Retenția de apă apare atunci când excesul de lichid se acumulează în interiorul corpului.

Studiile sugerează că un aport ridicat de potasiu poate ajuta la reducerea retenției de apă prin creșterea producției de urină și reducerea nivelului de sodiu.

Surse de potasiu

Cel mai bun mod de a a-ți crește aportul de potasiu este să consum mai multe alimente bogate în potasiu, cum ar fi fructele, legumele, fasolea și nucile.

Majoritatea autorităților din domeniul sănătății sunt de acord că doza zilnică de potasiu de 3.500- 4.700 mg este cantitatea optimă.

Iată o listă de alimente care sunt surse excelente de potasiu, împreună cu procentul din doza zilnică recomandată găsit într-o porție de 100 de grame:

  • sfeclă verde, gătită: 26%;
  • fasole albă, gătită: 18%;
  • cartofi albi, copți: 16%;
  • cartofi dulci, copți: 14%;
  • avocado: 14%;
  • fasole Pinto, gătită: 12%;
  • banane: 10% .

De asemenea, iată cât de mult potasiu poți obține din consumul unei porții de 100 de grame de alimente bogate în acest mineral:

  • spanac, fiert: 466 mg;
  • varză: 447 mg;
  • somon, fiert: 414 mg;
  • mazăre, fiartă: 271 mg.

Semne și simtome deficit potasiu

Semnele și simptomele deficitului de potasiu nu sunt întotdeauna vizibile. Analizele de sânge de rutină îți pot spune despre nivelurile de potasiu din organism.

CITEȘTE ȘI: Experții recomandă: Cea mai bună oră de culcare – Ajută la reducerea riscului de a avea boli de inimă

Cu toate acestea, sunt câteva simptome care pot sugera o deficiență de potasiu, precum:

  • slăbiciune, oboseală, cramp musculare și spasme care nu îți mai pot da voie să te miști;
  • dureri musculare și rigiditate;
  • furnicături sau senzația de amorțeală;
  • greață, vărsături;
  • balonare, constipație, crampe abdominale;
  • urinarea excesivă și nevoia de a bea apă frecvent;
  • palpitații;
  • dificultăți de respirație;
  • tensiune arterială extrem de scăzută care poate provoca leșin;
  • schimbări de dispoziție;
  • depresie;
  • halucinații.

Tratament deficit de potasiu

Metoda de tratament pentru deficitul de potasiu va depinde de severitatea și istoricul tău medical.

Pentru hipokaliemie (hipopotasemie) ușoară, medicul îți poate sugera:

  • să nu mai iei orice medicamente care pot duce la niveluri scăzute de potasiu;
  • să iei suplimente de potasiu;
  • să adaugi în dieta ta mai multe alimente care conțin potasiu;
  • să iei anumite medicamente pentru creșterea nivelului de potasiu din organism.

Cu toate acestea, dozele excesive de potasiu pot duce la o afecțiune numită hiperkaliemie (hiperpotasemie), care poate provoca, de asemenea, leziuni grave ale mușchilor și ale inimii!

Comentarii: