SANATATE

ATENȚIE la vitamine! Cine și când NU ar trebui să ia suplimente alimentare

Foto: Pinterest.com

Se presupune ca suplimentele alimentare ar trebui sa ne intareasca sanatatea si rezistenta la diferite afectiuni, sa ne energizeze, pe scurt, sa ne aduca numai avantaje. Din pacate, dupa cum sugereaza ultimele cercetari in domeniu, acesti asa-zisi aliati ai sanatatii nu au intotdeauna efectele scontate, existand riscul de a ne face uneori mai mult rau decat bine.

Uleiul de peste, vitamina E, calciul, fierul, cuprul, acidul folic, multivitaminele – sunt doar cativa dintre vinovatii pusi la perete in urma celor mai recente studii de specialitate. Administrate in anumite doze si anumitor categorii de persoane, aceste suplimente mai mult pun sanatatea in pericol decat sa o intareasca. Iata ince situatii se recomanda maxima prudenta, potrivit csid.ro:

1. Femeile la menopauza sa ocoleasca multivitaminele, la fel si suplimentele pe baza de acid folic, fier si cupru. Potrivit unui raport citat in numarul de octombrie al revistei Archives of Internal Medicine, suplimentele alimentare enumerate mai sus nu sunt indicate femeilor aflate in jurul varstei de 60 de ani. Singura exceptie o face calciul, care, din cate se pare, este chiar binevenit.

CITEȘTE ȘI: Luăm DEGEABA vitamine! Este concluzia unui nou studiu

Datele a 38.772 de femei din Statele Unite, cu varsta medie de 60 de ani, au fost procesate de catre cercetatorii de la Universitatea Minnesota, iar rezultatele au indicat o legatura clara intre administrarea suplimentelor alimentare si riscul de deces timpuriu.

Cel mai periculos pentru aceste femei s-a dovedit a fi fierul. „Persoanele in varsta pot avea beneficii doar in urma administrarii vitaminei D3”, a explicat Jaakko Mursu, membru al echipei de cercetatori, autori ai studiului amintit.

2. Femeile insarcinate nu au nici un beneficiu in urma administrarii tabletelor de calciu. Cu toate ca acest mineral este indicat de cei mai multi obstetriceni viitoarelor mamici, se pare ca beneficiile lui sunt aproape nule.

Expertii de la Khon Kaen University, din Tailanda, sunt de parere ca cel mult hipertensiunea ar putea fi prevenita cu ajutorul lui, insa nici vorba de eliminarea totala a riscului de malformatii genetice sau alte mituri pro-calciu care circula printre femeile insarcinate.

In plus, potrivit medicului John McDougall, internist si nutritionist in cadrul unui spital din California, supradozele de calciu pot creste ricul de infarct si atac cerebral! De cele mai multe ori, apreciaza acesta, doza zilnica necesara est depasita din prea mult exces de zel, ajungandu-se la compromiterea sanatatii.

3. Barbatii, vitamina E si seleniul: risc de cancer de prostata. Conform datelor prezentate intr-un raport al Cleveland Clinic si citat de Journal of the American Medical Association, barbatii trecuti de 50 de ani pot avea probleme serioase cu prostata daca si-au administrat in ultimii ani suplimente pe baza de vitamina E sau seleniu.

Acest lucru poate parea surprinzator mai ales in conditiile in care vitamina E, in special, a primit de-a lungul timpului o serie de bile albe: previne afectiunile cardiace, amelioreza simptomele parkinsonului, diabetul, anumite afectiuni ale pielii, artrita si chiar imbunatateste fertilitatea masculina.

CITEȘTE ȘI: SUPRADOZA de vitamine: de ce este PERICULOASĂ și cum să o EVIȚI

4. Persoanelor aflate sub tratament chimioterapeutic nu le sunt recomandate suplimentele pe baza de ulei de peste, intrucat acesta ar compromite efectul terapiei. Iata recomandarea oamenilor de stiinta de la University Medical Centre Utrecht, Olanda, care si-au publicat teoria in revista Cancer Cell.

Acizii grasi Omega 3 si Omega 6 din uleiul de peste se pare ca sunt vinovatii, pentru ca sporesc rezistenta tumorilor la atacul chimioterapeutic. Olandezii au mai adaugat ca in mod normal, chimioterapia efectuata pe o perioada indelungata isi pierde, cu timpul, eficacitatea, insa acest fenomen nu este pe deplin inteles.

Studiile efectuate pe soareci i-au condus la concluzia ca insusi organismul uman produce anumite substante care il protejeaza de efectul chimic, acesta fiind unul dintre motivele pentru care cancerul evolueaza chiar si in ciuda tratamentelor. Iata de ce, spun expertii, suplimentele bogate in acizi grasi Omega 3 si Omega 6 nu fac decat sa inrautateasca situatia bolnavilor de cancer aflati in tratament.

Multi dintre noi ne entuziasmam la vederea unui flacon de vitamine, crezand ca administrarea zilnica „rau nu ne poate face”. Cel mai adesea, targhetul este intarirea imunitatii in sezonul rece, dar sa nu uitam nici de stimulrea memoriei in perioada examenelor, stimularea metabolismului si eliminarea rapida a kilogramelor in plus, mentinerea sanataatii inimii etc.

Din pacate, in ultimii ani, tot mai muli experti trag un semnal de alarma asupra fenomenului „multivitaminelor” si a indarjirii cu care ne administram cate un element care, credem noi, ne lipseste. Foarte putine persoane isi fac cateva analize elementare inainte de a incepe un atfel de tratament.

CITEȘTE ȘI: Harta carențelor de vitamine și minerale. CE îți lipsește din organism în funcție de semnele apărute pe corp

Cei mai multi dintre noi, fara sa stie daca organismul are cu adevarat vreun deficit, se indoapa cu pastile despre care cred ca sunt cel putin inofensive.”Din pacate, exista oameni pentru care vitaminele lor reprezinta o adevarata religie”, puncteaza David Schardt, nutritionist in cadul Center for Science in the Public Interest, Washington. Iar credinta lor este alimentata nu de o reala nevoie, ci de o industrie ce genereaza anual miliarde de euro.

Comentarii: