SANATATE

SUPRADOZA de vitamine: de ce este PERICULOASĂ și cum să o EVIȚI

Foto: Pinterest.com

Doar pentru că vezi multe reclame cu suplimente alimentare pe bază de vitamine şi minerale, nu înseamnă că tu ai nevoie neapărat de pastile cu pumnul, în fiecare dimineaţă.

Pentru că vrei să fii sănătoasă şi să nu ai carenţe, trebuie să ştii sigur ce vitamine îţi lipsesc, sau dacă pierzi anumite minerale din cauza unor afecţiuni cronice sau acute. Cele mai multe persoane care iau suplimente, nu ţin cont de dieta pe care o adoptă, de stilul de viaţă, sau de istoricul genetic al familiei.

Unele afecţiuni sau carenţe se transmit de la părinţi sau bunici şi unele boli te fac să nu asimilezi cum trebuie anumiţi nutrienţi.

De exemplu, boala Crohn, nediagnosticată şi gestionată incorect te poate face să nu absorbi corect nutrienţii din alimentaţie, în timp ce o anemie te face să ai nevoie de mai mult fier în organism, scrie livestrong.com.

CITEȘTE ȘI: O nouă CONDAMNARE pentru Johnson & Johnson! Pudra de talc ar fi cancerigenă

Unele studii arată că fumătorii pierd multă vitamina C, în timp ce stilul de viaţă sedentar şi lipsa expunerii zilnice la soare ne lipseşte de cantitatea necesară de vitamina D şi calciu.

Foto: Pinterest.com

Boli grave produse de supradoza de vitamine

Consumul regulat de vitamine şi minerale din legume şi fructe şi alte surse naturale nu prea are cum să provoace supradozaj. Însă consumul excesiv de suplimente alimentare cu vitamine şi minerale, în schimb, poate duce la boli grave.

Supradozajul de vitamine din suplimente a dus la greaţă, diaree, crampe abdominale, reducerea abilităţilor cognitive, interacţiuni periculoase cu alte medicamente şi chiar moarte.

De exemplu, excesul de vitamina A din suplimente produce hiperitaminoză A, o afecţiune care atacă ficatul, reduce densitatea osoasă şi cauzează chiar şi malformaţii la naştere.

Ce spune CULOAREA OCHILOR tăi despre starea ta de sănătate

Tratament revoluţionar pentru HEPATITA C: primii 10 pacienţii au fost vindecaţi complet!

NU mai face aceste lucruri zilnic! Fără să știi, ele îți distrug relația

Excesul de vitamina B12 poate interacţiona cu anumite medicamente prescrise pentru diverse afecţiuni, cum ar fi antibioticele sau medicamentele pentru diabet.

Cum să NU faci supradoză de vitamine

Unele vitamine şi minerale din suplimentele alimentare pot fi foarte nocive, dacă sunt luate în cantităţi prea mari. Ca să eviţi o supradoză de vitamine sau minerale, medicii recomandă să nu iei niciodată suplimente alimentare cu mega doze (conţin vitamine în 200% DZR – doza zilnică recomandată, de exemplu).

Foto: Pinterest.com

De asemenea, suplimentele alimentare neomologate de Ministerul Sănătăţii, care promit efecte spectaculoase sau vindecări miraculoase trebuie evitate. Citeşte bine prospectul şi ai grijă ca produsul cumpărat să nu interacţioneze cu alte tratamente pe care le urmezi.

Trei ULEIURI pentru a reinventa preparatele din bucătărie

Propriul scris dezvăluie bolile de care suferi. Analizează-l și tu!

Ce spune CULOAREA urinei despre starea ta de sănătate

Ca ultim sfat, consumă vitamine şi minerale din surse naturale, cum ar fi fructe şi legume proaspete şi astfel eşti sigură că ai parte de nutrienţi de calitate, în cantităţi sigure.

Comentarii: